Dostupni linkovi

UN upozorava na opasnost genocida u Centralnoafričkoj Republici


Bangui, glavni grad CAR-a, ilustrativna fotografija

Koordinator UN za humanitarne operacije Stiven O'Brajen izjavio je da je tokom nedavne posete Centralnoafričkoj Republici, u kojoj četiri godine traju medjuverski sukobi, video "rana upozorenja na genocid".

O'Brajen je u intervjuu za Asošiejtid pres u utorak rekao da u toj zemlji postoji "strašan razvoj ekstremista koji sada koriste etničke ili verske" razloge za napade.

Tokom posete gradu Bangasu prošlog meseca, O'Brajen je rekao da je video 2.000 muslimana zarobljenih u katoličkoj crkvi u koju su pobegli kada su njihove kuće spalili ekstremisti većinski hrišćanske grupe Antibalaka. Ekstremisti su, kazao je O'Brajen, samo čekali u zasedi da ih ubiju ako pokušaju da se pomere.

S druge strane, svaka kuća hrišćanske porodice je ostala nedirnuta, rekao je zvaničnik UN.

Centralnoafrička Republika je pogodjena nasiljem od kada su muslimanski pobunjenici Seleka zbacili hrišćanskog predsednika 2013. i preuzeli vlast. Hrišćanska grupa Antibalaka je uzvratila napadima, a u sukobima su poginule hiljade ljudi, raseljene stotine hiljada, a mnogi muslimani su izbegli u Čad i Kamerun.

Uprkos mirnim izborima 2016, nasilje je nastavljeno, a od maja je ubijeno više od 300 ljudi i raseljeno 100.000.

O'Brajen je rekao da su sve članice Saveta bezbednosti UN zabrinute zbog rasta etničkih tenzija i nasilja u Centralnoafričkoj Republici i ocenio da medjunarodna zajednica mora da nadje "veoma jasnu, praktičnu metodologiju da se ti pojedinci nateraju da polože oružje"

XS
SM
MD
LG