Dostupni linkovi

Šta će dalje biti sa ikonom koju Rusija vraća BiH?


Iz Dodikovog kabineta tvrde da ikona koju je poklonio Lavrovu nije ukradena.
Iz Dodikovog kabineta tvrde da ikona koju je poklonio Lavrovu nije ukradena.

Ne postoji propisana procedura za vraćanje poklona koji je neki strani dužnosnik primio od funkcionera iz BiH, tako da je ovaj slučaj presedan u našoj diplomatskoj praksi, stoji u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o tome šta kada ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu stigne u BiH.

Rusija je, 23. decembra, vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

O tome koje procedure slijede nakon što ikona dođe u BiH, u pisanom odgovoru za RSE, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH se navodi da će „u skladu sa uobičajenim načinom diplomatske komunikacije, Ambasada BiH u Moskvi, Ministarstvu dostaviti odgovarajuće dokumente o komunikaciji sa Ministarstvom inostranih poslova Ruske Federacije, zajedno sa primljenim predmetima“.

Naveli su i kako će Ministarstvo od Predsjedništva BiH zatražiti instrukciju za daljnje postupanje sa pošiljkom koja u četvrtak 24. decembra dolazi iz Ambasade BiH u Moskvi ili eventualno postupiti po zahtjevu neke druge institucije koja ima nadležnost za provođenje određenih radnji u ovom predmetu.

Kakva je dalje procedura?

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je, nakon uručivanja poklona notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za „detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine“.

Iz Tužilaštva BiH, koje je, nakon navoda o mogućoj zloupotrebi, 18. decembra formiralo predmet, kako bi izvršilo provjere „u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu“, za RSE je rečeno kako ne mogu komentarisati proceduru koja slijedi nakon što ikona bude vraćena u BiH.

"Predmet je formiran i biće izvršene provjere. Više informacija ne možemo dati u ovom trenutku", kratko je kazao glasnogovornik Boris Grubešić.

Demanti iz Dodikovog kabineta

Nakon što je Ukrajina saopštila da je 300 godina stara ikona poklonjena Lavrovu, 14. decembra u Istočnom Sarajevu, njeno nacionalno blago, te upitali za njeno porijeklo, iz Dodikovog kabineta je navedeno da ikona koju je on poklonio Lavrovu ''nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona''.

Kada je stigla vijest o tome da je Rusija vratila spornu ikonu ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi, iz Dodikovog kabineta su odgovorili na notu ambasade Ukrajine u kojoj traže da ta zemlja, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, dostavi sve relevantne informacije u vezi sa predmetnom ikonom.

“Ono što je za nas bitno jeste na osnovu čega oni iznose određenu vrstu kvalifikacija tipa da se radi o ikoni koja je ukradena ili da se radi o ikoni koja je u bilo kakvoj evidenciji kulturnog blaga Ukrajine“, kaže za RSE Radovan Kovačević, savjetnik u kabinetu Milorada Dodika.

On dodaje kako raspolažu činjenicama da se radi o ikoni „koja je bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banjaluke duži niz godina i da su članovi te porodice željeli da ikona bude poklonjena Sergeju Lavrovu“.

Također, Kovačević navodi da se ta ikona ne nalazi u bilo kakvoj evidenciji ili bazi kao kulturno blago, te da se ne nalazi ni u evidenciji onih djela koja su ukradena i za kojima se traga, što, kako smatra, ukazuje na politički motiv.

Međutim, Ministarstvo kulture i informacijske politike Ukrajine, ranije, je navelo kako su, nakon analize slike znaka na ikoni, koja je poklonjena Lavrovu, otkrili njeno porijeklo.

"Ovo je pečat Odeskog regionalnog povjerenstva za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode koje je osnovano 1926. godine u Odeskom povijesnom i arheološkom muzeju. Tokom razdoblja od 1926. do 1930. godine, ova je komisija otkrila, sastavila popise spomenika kulture u svim okruzima u okviru svoje odgovornosti, uzela ih u obzir i pod zaštitom države. Činjenica da pečat regionalne komisije ima pečat na ikoni ukazuje da je ta ikona vlasništvo države Ukrajine", rekla je zamjenica ministra kulture i informacijske politike Svitlana Fomenko u saopštenju 21. decembra.

Gde su sve načinjene greške?

Situacija koja se dogodila u Bosni i Hercegovini, tokom posjete Lavrova, je skandal u nekoliko dimenzija, ocjenjuje za RSE Slobodan Šoja, bivši bosanskohercegovački ambasador u Francuskoj.

Ponajprije stoga, kako kaže, jer nije ispoštovan osnovni diplomatski protokol, koji nalaže „da protokol javi drugom protokolu šta će dobiti na poklon, da bi mogli da se ravnaju i da im se da prilika da nešto slično naprave“.

„Utrkivala su se tri člana Predsjedništva ko će gore dočekati Lavrova i ko će se gore ponašati. Dakle, Milorad Dodik je potpuno preuzeo stvar u svoje ruke, ono što treba da radi protokol i to je prva greška koja je nastala. Druga greška bio je izbor. Izbor je potpuno pogrešan. Dakle, ne daje se nikada ikona koja pripada tradiciji neke druge zemlje“, kaže Šoja.

Ovakvih primjera vraćanja poklona, zaključuje, teško da ima igdje, jer, sve da ih je i bilo, to ostaje unutar institucija pošto se razmjene nikada ne odvijaju pred kamerama, za razliku od BiH, gdje političari „obožavaju kamere, jer kamere znače njihovu moć i pomažu im da ostanu na vlasti.“

O tome kakva je dalja procedura, te da li će ikona, koja bude vraćena Ministarstvu vanjskih poslova BiH, biti proslijeđena institucijama koje su za to nadležne, još niko ne zna.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijoj je ingerenciji i odjel Interpola, koji raspolaže bazom podataka o ukradenim djelima, nije odgovorila na upite RSE.

O proceduri nisu željeli govoriti ni u kabinetu Milorada Dodika, navodeći da je najvažnije da se dostave dokazi iz Ukrajine, a onda će biti poznati i dalji koraci.

Šta ako se pokaže da je ikona ukradena?

Ako je ikona sporna i utvrdi se da je ukradena postoje pravni mehanizmi, koji će, dalje, utvrđivati odgovornost, kaže za RSE bivši bosanskohercegovački diplomata Hajrudin Somun. Ukoliko se utvrdi suprotno, male su šanse da se ona vrati u Rusiju.

„Vrlo je teško u ovom našem bosanskohercegovačkom stanju predvidjeti šta će se dogoditi ako zaista dođe ikona u Ministarstvo vanjskih poslova. Da li će onda, na primjer, predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik, ne znam u kakvom je on zdravstvenom stanju, tražiti da se njemu lično ili njegovim ljudima to uruči, ili da se uruči državnom protokolu pa da se nastavi procedura dalja“, ističe Somun, dodajući da, ukoliko se utvrdi njeno porijeklo i značaj kao historijskog blaga, Ministarstvo vanjskih poslova, bi trebalo da stupi u kontakt s Ambasadom Ukrajine u Sarajevu i da se onda pokrene postupak za vraćanje ikone u vlasništvo te države.

Iz Umjetničke galerije BiH nestala su 53 djela, od čega je 46 pravoslavnih ikona. Interpol traga za 109 umjetničkih djela iz Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG