Dostupni linkovi

Ukrajinska ambasada od BiH traži informaciju o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu  


Lavrov i Dodik tokom susreta u Istočnom Sarajevu, na kojem je ruski šef diplomatije dobio na poklon ikonu
Lavrov i Dodik tokom susreta u Istočnom Sarajevu, na kojem je ruski šef diplomatije dobio na poklon ikonu

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o porijeklu premeta iz ukrajinske kulturne baštine, a kojeg je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, tokom njegove posjete BiH 14. decembra, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Radi se o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, čije je porijeklo iz Luganska iz Ukrajine, na kojoj je utisnut i pečat, koji dokazuje originalnost, a čiju je fotografiju sa dodjele objavila Srpska novinska agencija SRNA.

Ikona je Lavrovu uručena tokom sastanka u sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu kojem su prisustvovali i čelnici Vlade RS, te predsjednica tog bosanskohercegovačkog entiteta Željka Cvijanović.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH proslijedilo je Predsjedništvu BiH notu koju je Ambasada Ukrajine poslala ovom ministarstvu.

Tako je ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, za Radio Slobodna Evropa izjavila kako je od Predsjedništva BiH zatraženo izjašnjenje o diplomatskoj noti Ambasade Ukrajine zbog ikone.

Turković je dodala da se traži osnov po kojem se došlo u posjed nečega što „ne pripada BiH, kao i pojašnjenje kako je to otišlo dalje“.

„U svakom slučaju, ako je riječ o ozbiljnim krađama, ozbiljnim otuđenjima imovine koja se našla nelegalno na teritoriji Bosne i Hercegovine, onda treba da se uključi i Tužilaštvo i SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu)."

Iz Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je neovisna o Ruskoj pravoslavnoj crkvi, za RSE su kazali da je incident u Sarajevu politička gesta prema Rusiji.

“Ovo je politička gesta prema Ruskoj Federaciji jer je ova ikona upravo s teritorija koji je sada, nažalost, pod okupacijom. I to ne ovisi o nama kao crkvi. Zaista je dobro što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH reagiralo na ovaj događaj, jer se takve stvari uopće ne bi smjele događati. Svaka nacija mora poštivati druge nacije i ne činiti takve stvari”, izjavio je mitropolit ukrajinski Epifanije u intervjuu za Ukrajinski servis RSE.

Istovremeno, član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da, "u slučaju da je tačno da je riječ o ikoni koja potječe iz Ukrajine i koja je donesena u Banjaluku, tokom sukoba u Ukrajini, dakle ukradena, onda neko mora da ide u zatvor“.

„Ako imalo hoćemo da smo država. Ili da sam predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik kaže odakle mu to, ko mu je to donio, ko mu je dao. Ovo ne može završiti na onome 'pojeo vuk magarca', jer je riječ o krađi, skandalu međunarodnih razmjera, riječ je o nečemu što se procesuira u svakoj normalnoj zemlji. Ovo mora završiti na sudu, neko mora otići u zatvor, ako je tačno. Dosta stvari ispadnu da nisu tačne, ako je tačno, onda je to odgovor“, kazao je Komšić.

Ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov, koji je u BiH boravio 14. i 15. decembra u Istočnom Sarajevu je tom prilikom izjavio i da je Dejtonski sporazum 'temelj funkcionisanja BiH, te da 'treba poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta'.

„Temeljni principi zahtijevaju da se riješe preko unutrašnjeg dijaloga i bez miješanja u unutrašnje stvari izvana. Htio bih reći da svaki pokušaj rušenja Dejtona može da izazove najozbiljnije rizike i posljedice“, kazao je Lavrov.

Zbog toga što na sastanku u Istočnom Sarajevu nije bila istaknuta državna zastava BiH, te je dana podrška Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su da se sastanu sa Lavrovom u Predsjedništvu BiH 15. decembra.

„To doživljavamo kao jednu vrstu nipodaštavanja, pa čak i negiranja institucija BiH zemlje u kojoj je došao u zvaničnu posjetu”, kazao je Komšić, obrazlažući odluku.

Lavrova je u Predsjedništvu BiH primio samo predsjedavajući Dodik koji je ocijenio kako je potezom druga dva člana nanijeta šteta BiH.

Lavrov je posjetu BiH završio sastankom sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, na kome je potpisan Plan konsultacija između BiH i Rusije za period 2020/2021. godinu.

XS
SM
MD
LG