Dostupni linkovi

Šarli Ebdo: I dalje postoji dobar razlog za mržnju lista


Skup podrške članovima redakcije Šarli Ebdo, arhivska fotografija
Skup podrške članovima redakcije Šarli Ebdo, arhivska fotografija

Nekoliko dana pred obeležavanje pete godišnjice od terorističkog napada na redakciju satiričnog nedeljnika Šarli Ebdo u Parizu, redakcija lista je na svom sajtu danas objavila članak sa naslovom "I dalje postoji dobar razlog za mržnju lista".

"Članak bi mogao takođe da nosi naslov 'Pružanje štapa da bi nas pretukli'", navodi se u tekstu u kojem se Šarli Ebdo osvrće na karikature koje je list objavio posle napada nastavljajući satiru i kritiku prema društvu.

Peta godišnjica napada biće obeležena u svetlu društvenih tenzija u Francuskoj gde skoro mesec dana traju protesti i štrajk železnice zbog reforme penzija. Nastavljeni su i protesti građanskog pokreta "Žuti prsluci" koji su započeti u novembru 2018. godine.

Štrajk u Francuskoj: 'Ako problem nije rešen, izlazite na ulice'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Braća Šerif i Said Kuaši su 7. januara 2015. upali u redakciju satiričnog lista gde su ubili 12 poznatih novinara i karikaturista uzvikujući da su "osvetili proroka (Muhameda)".

Među žrtvama su bili čuveni karikaturisti koji su se potpisivali nadimcima, Kabi, Volinski, Onore i Tinju, kao i bivši direktor redakcije lista Bernar Maris.

Redakcija lista od tada je premeštena na nepoznatu lokaciju koja liči, kako sami novinari kaži, na bunker s oružanim obezbeđenjem i rešetkama na prozorima.

Dan posle napada, Amedi Kulibali ubio je jednu policajku u predgrađu Pariza, a 9. januara je ubio četiri muškarca koje je uzeo kao taoce u jevrejskoj samoposluzi u Parizu.

U Francuskoj je 7. januara 2015. počeo talas napada bez presedana u toj zemlji, u kojima je stradala 241 osoba.

Deset meseci posle napada u januaru, dogodio se drugi, još veći teroristički napad u Parizu, 13. novembra, kada je poginulo 130, a više od 350 osoba povređeno.

XS
SM
MD
LG