Dostupni linkovi

Đukanović: Odnos Srbije prema Crnoj Gori kao 90-ih prema susjedima


Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, prilikom obaćanja novinarima nakon sastanka u Podgorici (4. jun 2021.)
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, prilikom obaćanja novinarima nakon sastanka u Podgorici (4. jun 2021.)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić konstatovali su u Podgorici 4. juna da su odnosi između dvije države prijateljski, te da je zajednički cilj stabilnost regiona kroz nastavak puta ka EU.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je ocijenio da je odnos Srbije prema Crnoj Gori takav da ugrožava suverenitet Crne Gore, kako je to već zabilježeno prije 30 godina.

"Odnos Srbije prema Crnoj Gori, u ovom vremenu neodoljivo liči na odnos Srbije prema susjednim državama tokom 90-ih godina. Pod plaštom brige za navodno ugrožena prava srpskog naroda u susjednim državama, suštinski se ugrožava suverenitet susjednih država. To se dešavalo devedesetih godina i epilog znamo", rekao je Đukanović i izrazio strahovanje da se takve greške mogu ponoviti.

Đukanović: Odnos sa Srbijom „nedoljivo“ podsjeća na 90-te
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

"Plašim se da smo na putu da ponovimo takve greške i da se u početnim fazama te greške već ponavljaju. Nadajmo se samo da ćemo svojim sposobnostima, unutar samog regiona i uz pomoć odgovornijih politika naših prirodnih saveznika sa evropskog i evroatlantskog prostora, uspjeti da spriječimo da destrukcija ne dobije na zamahu i da se ne ponove najtragičnije greške koje smo već preživljavali", kazao je prvi čovjek Crne Gore.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je saopštio da je stabilna i prosperitetna Crna Gora, članica NATO, interes i Bosne i Hercegovine.

"Iako je došlo do promjene vlasti u Crnoj Gori, ali strateška opredjeljenja u Crnoj Gori, evropski put, NATO članstvo, relaksacija međuetničkih odnosa i puno poštovanje etničkih prava svih su ciljevi koji su ostali", rekao Džaferović naglašavajući da Crna Gora podržava cjelovitu i demokratsku BIH, njen evropski i NATO put, kao i ravnopravnost svih građana BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je izrazio žaljenje što u zvaničnoj posjeti Podgorici nije i treći član predsjedništva Milorad Dodik.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je poslao upit Đukanovićevom kabinetu zašto član predsjedništva Milorad Dodik nije došao u zvaničnu posjetu Podgorici zajedno sa ostalim članovima predsjedništva. RSE odgovor nije dobio.

Navodeći da je od crnogorskih sagovornika, premijera Zdravka Krivokapića i šefa Skupštine Alekse Bečića, čuo da promjena vlasti ne znači i promjenu odnosa Crne Gore prema Sarajevu, Komšić je rekao da sa Crnom Gorom nema neriješenih problema, ali ima zajedničkih poslova.

"Veoma je važno da u Crnoj Gori nema dilema o članstvu u NATO, da sistem vrijednosti koji se zasniva na vrijednostima u EU, za šta se i mi u BiH borimo da bude dominantna politička priča, bude nešto o čemu se slažemo. Da naše zemlje i društva poštuju ljudska prava i da ima mjesta za sve ljude", rekao je Komšić.

Đukanović je najavio da će njegova stranka, Demokratska partija socijalista (DPS), u Skupštini Crne Gore glasati za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i za razrješenje aktuelnog ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića koji je negirao postojanje genocida i osporio legitimnost međunarodnih sudova koji su svojim presudama označili masakr u Srebrenici kao genocid.

Prethodno su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali sa premijerom Zdravkom Krivokapićem tokom kojeg je konstatovano da su odnosi dvije zemlje prijateljski, da je saradnja odlična, "o čemu svjedoči Ugovor o granici, koji je BiH potpisala i ratifikovala jedino sa Crnom Gorom".

XS
SM
MD
LG