Dostupni linkovi

Vulin Džaferoviću: Vučiću je prirodno da razmišlja o sudbini Srba u BiH


Aleksandar Vulin i Šefik Džaferović
Aleksandar Vulin i Šefik Džaferović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je predsednik svih Srba i njegovo je pravo i obaveza da vodi računa o svi Srbima gde god da žive, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandara Vulin za Radio-televiziju Srbije 4. juna, a prenelo u saopštenju Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Odgovarajući na opaske bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine (BIH) Šefika Džaferovića da niko ne treba paternalistički da se odnosi prema BiH i da Srbija nema nikakve veze s imenovanjem visokog predstavnika u BiH, Vulin je poručio da je vrlo prirodno da Srbija razmišlja o sudbini Srba u BiH jer niko drugi neće.

Tokom radne večere u Podgorici koju je 3. juna predsednik Crne Gore Milo Đukanović priredio za članove Predsedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića koji borave u radnoj poseti toj zemlji, Džaferović je rekao, komentarišući izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi s imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt), da niko ne treba da se paternalistički odnosi prema BiH, te da Srbija stvarno nema nikakve dodirne tačke s imenovanjem visokog predstavnika.

"Srbija je kao strana u ratu u Bosni i Hercegovini bila potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma i nekih od aneksa među kojima je i Aneks X i iz njega proizilaze samo obaveze za Srbiju da pruži podršku radu visokog predstavnika, kako bi on mogao što uspešnije da sprovodi svoj mandat u vezi sa civilnim aspektima sporazuma," kazao je Džaferović.

Vučić je 2. juna, nakon sastanka sa predstavnicima bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) u Beogradu, izjavio da će Srbija će ubuduće tražiti od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini izveštaje o stanju u BiH.

"Niko se prema Bosni i Hercegovini ne odnosi paternalistički, mi samo vodimo računa šta se dešava sa srpskim narodom u BIH, kad niko drugi neće, a neko mora. Nije to nikakvo mešanje, ali je vrlo prirodno da razmišljamo o sudbini srpskog naroda", kazao je Vulin.

"Gospodin Džaferović je odlazio u Novi Pazar i razgovarao sa (Sulejmanom) Ugljaninom (čelnik Stranke demokratske akcije Sandžaka), koji je govorio kako treba otcepiti takozvani Sandžak, reč mu nismo rekli, a mi ne smemo da razgovaramo sa Srbima. Odmah je problem kada mi razgovaramo sa Srbima, a Republika Srpska kao međunarodno priznati entitet ne može da se poredi sa Raškom oblasti ni na koji način", kazao je Vulin i dodao:

"Gospodina Džaferović je rekao… da očekuje od svojih suseda da se ponašaju prema BIH sa istim poštovanjem sa kojim se Bosna ponaša prema njima. Da li to znači, gospodine Džaferoviću, posle vaše izjave da je Kosovo nezavisno, da je i Republika Srpska nezavisna? Budite pažljivi sa onim što želite, možda vam se i ostvari."

Povodom Vučićeve izjave da će Srbija ubuduće tražiti od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini izveštaje o stanju u BiH, iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveli su 2. juna da nemaju nameru da prejudiciraju način na koji će novi visoki predstavnik raditi sa zainteresovanim vladama, ali da svi visoki predstavnici periodično izveštavaju Savet bezbednosti UN-a o napretku u provedbi Dejtonskog sporazuma, te da su ti izveštaji dostupni svima.

"Srbija je takođe gost na svim sednicama Saveta bezbednosti UN-a koje su posvećene Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik ceni konstruktivnu ulogu predsednika Vučića u poboljšanju odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, a ukoliko predsednik Vučić ima bilo kakvih konkretnih pitanja ili nedoumica, visoki predstavnik će se rado sastati s njim", navodi se u odgovoru OHR-a.

XS
SM
MD
LG