Dostupni linkovi

Četiri saradnika Borisa Johnsona dala ostavke


Britanski premijer Boris Johnson

Četiri viša pomoćnika premijera Velike Britanije Borisa Johnsona dala su ostavke u roku od nekoliko sati usred sve većeg pritiska na premijera.

Direktor komunikacija Jack Doyle potvrdio je svoj odlazak ubrzo nakon odlaska šefice politike Munire Mirze.

Nakon njih ostavke su dali šef kabineta Dan Rosenfield i viši državni službenik Martin Reynolds, prenosi BBC.

Ostavke najviših pomoćnika dolaze u momentu kada se Johnson suočava sa sve većim pitanjima o svom vodstvu unutar svoje stranke, kao i nakon niza optužbi za održavanje zabava u rezidenciji i kancelariji u Downing Streetu u vrijeme kada su u Britaniji bile uvedene stroge mjere protiv okupljanja.

U izjavi glasnogovornice kancelarije britanskog premijera navodi se da je Rosenfield ponudio ostavku premijeru ranije u četvrtak, ali će ostati dok se pronađe njegov nasljednik.

U obraćanju parlamentu 31. januara nakon što je objavljen izvještaj Sue Grey o zabavama u Johnsonovom uredu, premijer se ispričao zastupnicima.

"Želim da se izvinim. Žao mi je zbog stvari koje jednostavno nismo uradili kako treba i žao mi je zbog načina na koji je ova stvar rešena", rekao je Jonhson, ali je insistirao na tome da se njemu i njegovoj vladi može vjerovati.

On je naveo da će promijeniti način upravljanja vladom nakon skandala sa zabavama.

"Shvatio sam i popraviću to", rekao je Jonhson.

"Barem neki od skupova o kojima je ovdje riječ predstavljaju ozbiljan propust u poštivanju ne samo visokih standarda koji se očekuju od onih koji rade u 'srcu' Vlade, već i standarda koji su se u to vrijeme očekivali od britanskih građana", navedeno je u izvještaju više državne službenice Sue Gray, prenosi Reuters.

Gray je, među ostalim, navela da nije trebalo biti dopušteno održavanje pojedinih skupova ili načina na koji su održani.

"Iz ovih događaja može se izvući značajna lekcija, kojom se Vlada odmah mora pozabaviti. Ne mora se čekati na završetak policijske istrage", navedeno je u izvještaju.

Medijska izvješća o više od desetak okupljanja u vrtu Downing Streeta 10, uključujući i "zabavu" na koji su gosti trebali "donijeti vlastito piće", izazvali su golemi gnjev javnosti, jer je takvo ponašanje ukazivalo na to da se politička elita ne pridržava strogih pravila o izolaciji koja su uvedena za cijelu zemlju.

XS
SM
MD
LG