Dostupni linkovi

Johnson se izvinio posle izveštaja o zabavama u njegovom uredu


Britanski premijer Boris Johnson
Britanski premijer Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson izvinio se nakon što je izveštaj o zabavama u njegovom uredu u Downing Streetu za vreme lockdown-a konstatovao ozbiljne propuste zaposlenih u samom "srcu" Vlade Velike Britanije.

"Želim da se izvinim. Žao mi je zbog stvari koje jednostavno nismo uradili kako treba i žao mi je zbog načina na koji je ova stvar rešena", rekao je Jonhson u parlamentu 31. januara, ali je insistirao na tome da se njemu i njegovoj vladi može verovati.

On je naveo da će promeniti način upravljanja vladom nakon skandala sa zabavama.

"Shvatio sam i popraviću to", rekao je Jonhson u parlamentu 31. januara.

Johnson se poslanicima obratio nakon što su objavljeni delovi preliminarnog izveštaja o zabavama u uredu britanskog premijera.

"Barem neki od skupova o kojima je ovdje riječ predstavljaju ozbiljan propust u poštivanju ne samo visokih standarda koji se očekuju od onih koji rade u 'srcu' Vlade, već i standarda koji su se u to vrijeme očekivali od britanskih građana", navedeno je u izvještaju više državne službenice Sue Gray, prenosi Reuters.

Gray je, među ostalim, navela da nije trebalo biti dopušteno održavanje pojedinih skupova ili načina na koji su održani.

"Iz ovih događaja može se izvući značajna lekcija, kojom se Vlada odmah mora 'pozabaviti. Ne mora se čekati na završetak policijske istrage", navedeno je u izvještaju.

Ovaj izvještaj dostavljen je i premijeru Johnsonu, a nakon interne istrage o kršenju restriktivnih mjera protiv širenja korona virusana, saopćio je ured britanske Vlade 31. januara.

Johnson je suočen s dosad najvećom prijetnjom njegovu premijerskom položaju zbog navodnog održavanja zabava u rezidenciji i uredu u Downing Streetu, unatoč restrikcijama.

No dosad je odolijevao sve češćim pozivima na ostavku, tražeći od gnjevnih zastupnika da pričekaju izvješće više državne službenice Sue Gray.

Londonska policija ranije je saopćila da je pokrenuta istraga o nekim od događaja kako bi se procijenilo jesu li počinjena kaznena djela.

Medijska izvješća o više od desetak okupljanja u vrtu Downing Streeta 10, uključujući i "zabavu" na koji su gosti trebali "donijeti vlastito piće", izazvali su golemi gnjev javnosti, jer je takvo ponašanje ukazivalo na to da se politička elita ne pridržava strogih pravila o izolaciji koja su uvedena za cijelu zemlju, prenosi Hina.

Upitan misli li da je prekršio pravila, Johnson je ranije u ponedjeljak rekao: "Morat ćete pričekati i vidjeti ishod istrage, ali naravno da se apsolutno držim onoga što sam prethodno rekao."

Johnson se ranije izvinio za počinjene pogreške te je priznao da je prisustvovao jednoj vrtnoj zabavi, misleći da je riječ o radnom događaju, no odbija sve češće pozive da odstupi s dužnosti.

Istodobno su sve slabije ocjene koje dobiva u anketama uznemirile Johnsonove stranačke kolege, jer one povećavaju izglede za pokretanje glasanja o povjerenju vodstvu stranke.

Britanske opozicijske stranke zatražile su da izvještaj o zabavama tokom lockdowna bude u cjelosti objavljen.

XS
SM
MD
LG