Dostupni linkovi

Johnson pod optužbom da je slavio rođendan u rezidenciji tokom mjera protiv COVID-19


Johnson se suočava sa optužbama da su u njegovoj rezidenciji organizovane zabave tokom pandemije
Johnson se suočava sa optužbama da su u njegovoj rezidenciji organizovane zabave tokom pandemije

Britanski premijer Boris Johnson prekršio je pravila uvedena zbog pandemije COVID-19 kada je priredio rođendansku zabavu sa oko 30 ljudi, saopštio je britanski ITV kanal.

Najnovija tvrdnja dolazi u momentu kada se premijer bori za opstanak usred rastućeg skandala zbog zabava koje su održane u njegovoj rezidenciji, ali i radnom mjestu u Downing Streetu, a na koje su dolazili on kao i njegovo osoblje. Navodi o zabavama trenutno su predmet istrage.

Kako su naveli iz ITV-a, tadašnja Johnsonova zaručnica, sada žena, Carrie Symonds, organizovala je zabavu iznenađenja za njegov 5. rođendan 19. juna 2020. godine uz do 30 članova osoblja.

Prema tadašnjim pravilima uvedenih zbog korona virusa, društvena okupljanja bila su dopuštena samo vani i za šest osoba.

Prema navodima ITV-a Symonds kao i dizajnerica interijera Lulu Lytle koja je uređivala stan od premijera, poklonile su Johnsonu tortu, te da mu je osoblje otpjevalo “Sretan rođendan” na zabavi koja je trajala pola sata.

Iz Downing Streeta je saopšteno da se osoblje nakratko okupilo nakon sastanka i da je Johnson prisustvovao manje od 10 minuta.

Odbacili su kao “potpuno neistinite” tvrdnje da je premijer te večeri održao zasebnu zabavu sa obiteljskim prijateljima, te su rekli da se vani susreo sa manjim brojem članova porodice.

Kritičari optužuju Johnsona da je lagao parlamentu o tome šta je znao i kada o zabavama koje su održavane u njegovoj rezidenciji očito kršeći pravila njegove vlastite vlade o okupljanju tokom pandemije.

Njegov bivši najbliži saradnik Dominic Cummings upozorio je u ponedjeljak na svom blogu da će i “druge štetne priče izaći u javnost dok on (Johnson) ne ode.”

Premijer se suočava sa mogućim izglasavanjem nepovjerenja ako najmanje 54 zastupnika iz njegove stranke dostave pisma u kojima se na to poziva.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG