Dostupni linkovi

Češka firma prodaje namještaj u Donjecku koji kontroliraju separatisti


Valerij Volobjov, navodni distributer namještaja za Hanak u Donjecku
Valerij Volobjov, navodni distributer namještaja za Hanak u Donjecku

Piše: Tony Wesolowsky

Plava, tapecirana, drvena te kromirana, plastična barska stolica stoje u izlogu ispod zastave koju ruske snage koriste za zemlju koju kontroliraju u ukrajinskoj regiji Donjeck.

Na staklu pored natpis na ruskom jeziku o namještaju iz Češke Republike, iznad imena firme Hanak i njenog službenog logotipa, piše engleski servis Radija Slobodna Evropa.

Trgovina je smještena na glavnoj prometnici u glavnom gradu regije, Donjecku, koji separatisti drže od aprila 2014., otprilike od početka rata na istoku Ukrajine koji još traje i u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi i raseljeno više od milion.

Europska unija i Sjedinjene Države uvele su sankcije Rusiji zbog njezinih akcija na području koje je poznato kao Donbas i zauzimanja ukrajinskog Krimskog poluotoka u martu 2014., koje su uslijedile nakon što su protesti na Euromajdanu skinuli s vlasti ukrajinskog predsjednika koji je bio sklon Moskvi.

Stručnjaci kažu da češka firma može, ali i ne mora ovime kršiti sankcije koje je uvela EU, koje zabranjuju ulaganja na Krimu, ali ne tako eksplicitno i ulaganja u Donbasu.

Također, to može biti kršenje ukrajinskog zakona i moglo bi stvoriti glavobolju za ugled Hanaka, pogotovo s obzirom na to da je priča o toj trgovini privukla pažnju širom svijeta.

Plaćenici

Dvojica bivših čeških plaćenika koji su se borili kao dobrovoljci s ruskim snagama, snimili su video u salonu Hanak u Donjecku, a kasnije su rekli da su prijatelji s njegovim ruskim vlasnikom.

Nejasno je kakve veze njih dvojica imaju s prodavaonicom, ako uopće imaju, premda su neka češka medijska izvješća sugerirala da su njih dvojica prešli put od boraca do prodavača namještaja.

Ukrajinska ambasada u Češkoj reagirala je oprezno, saopćivši da traži odgovore od službenog Praga.

Pavel Botka (lijevo) i Jirži Urbanek, češki plaćenici u Donbasu
Pavel Botka (lijevo) i Jirži Urbanek, češki plaćenici u Donbasu

Pokušaji dobijanja komentara od Hanaka nisu bili uspješni. Trgovina u Donjecku navedena je na internetskoj stranici te kompanije od 23. juna.

Roman Maca napisao je jednu od prvih priča o trgovini Hanaka u Donjecku za češku internetsku stranicu Hlidaci Pes (Pas čuvar) koja ju je objavila 9. juna.

Za ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa (RSE) Maca je rekao da je njegov interes pobudio videozapis u Hanaku dvojice bivših čeških plaćenika koji su se borili na strani separatista.

Jiří Urbánek (42) i Pavel Botka (29) otputovali su u istočnu Ukrajinu 2015. godine. U avgustu 2019. godine Botki, poznatom po gerilskom nadimku Kavkaz, amputirana je noga nakon eksplozije mine, piše Hlidaci Pes. Njih dvojica kažu u videu da su se odrekli vojničkog života i prešli na islam, iako su dodali da će se opet boriti "ako zatreba".

Tomas Forro, slovački novinar koji je intervjuirao Botku 2016. godine, rekao je da se Botka, između ostalog, drži lažnih tvrdnji da je Malaysia Airlines FH MH17 u julu 2014. godine oborio ukrajinski borbeni avion - a ne ruska raketa ispaljena s teritorije koju drže separatisti, kako su objavili međunarodni istražitelji - i da su Euromajdanski pokret organizirali agenti CIA-e.

Vlasnik trgovine Hanak u Donjecku, kako navode češki mediji, je Valerij Vorobjov, ruski državljanin za kojeg se pretpostavlja da je nekoliko godina živio u Donjecku. Prema Maci, Urbanek je Vorobjov "dobar prijatelj".

"Kad sam razgovarao s Urbanekom, rekao mi je da je Vorobjov njegov dobar prijatelj i da ima ključeve od trgovine. Ali, Urbanek nije rekao što radi sada niti što planira raditi u bliskoj budućnosti", rekao je Maca.

Istraga

Da li prodavaonica krši ukrajinski zakon ili ne, istražuje i ukrajinska ambasada u Pragu.

"Cijeli slučaj treba prvo ispitati prije nego što se donesu bilo kakvi zaključci, jer će ovisiti o okolnostima. Na prvi pogled, čini se da je došlo do kršenja (ukrajinskog) zakonodavstva. Raspravljamo o stupnju (kršenja ovog zakona), pa smo poslali upite toj firmi, kao i nadležnim češkim vladinim agencijama i poslovnim grupama kako bismo dobili cjelovitu sliku. Na temelju tih informacija, ukrajinskim ćemo vlastima uputiti relevantne prijedloge", rekao je ukrajinski ambasador Jevhen Perebjinis za ukrajinski servis RFE/RL.

Izložbeni salon Hanaka u Donjecku
Izložbeni salon Hanaka u Donjecku

Hanak bi mogao biti u problemu ako bi se roba i materijali koji se prodaju u salonu u Donjecku uvoze preko dijela granice između Ukrajine i Rusije koji trenutno ne kontrolira ukrajinska granična služba, ocijenio je ukrajinski ekonomist Oleksij Kušč, ili ako je firma platila bilo koju vrstu "poreza" separatistima koje podržava Rusija i koji kontroliraju Donjeck. Naime, kontrola međunarodne granice od strane Rusije i separatista glavna je prepreka mirovnom rješenju.

"Ovdje morate pogledati cijeli niz događanja u radu firme. Njeno poslovanje, gdje plaća porez, kako isporučuje robu, kako se plaća za tu robu, kako se sastavljaju carinski sporazumi .... Moglo bi biti da su neke od tih radnji nezakonite, prema (ukrajinskom) zakonodavstvu. No, sama činjenica fizičke prisutnosti firme u Donjecku ne krši nijedan od naših ukrajinskih zakona", objasnio je Kušč.

Iako poslovanje u dijelu istočne Ukrajine koji je pod kontrolom separatista može biti mutno, zapadne zemlje su uhvaćene kako zaobilaze sankcije poslujući na Krimu, gdje su pravila jasnija.

Zajednička istraga Current Timea, mreže na ruskom jeziku koju vodi RSE u suradnji s Glasom Amerike, i antikorupcijskog projekta Municipal Scanner u 2019. godini utvrdila je da su brojne europske kompanije - prije svega offshore holdinzi - nastavile djelovati i ulagati na Krimu nakon što je EU uveo sankcije kao odgovor na rusko zauzimanje Krima, piše engleski servis Radija Slobodna Evropa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG