Dostupni linkovi

Uvredljivi posteri o ruskom aktivisti pred stanom njegove majke


Predsedavajući Komiteta protiv torture Igor Kaljapin

Igor Kaljapin (Kalyapin) koji, kako kaže, ne radi više za Komitet protiv torture Ujedinjenih nacija, rekao je 30. januara za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su se posteri s natpisom: "Igor Kaljapin brani teroriste! Sramota za stranog agenta!" pojavili na vratima stana njegove 84-godišnje majke, kao i na ulazu u blok zgrada u kojem živi u Nižnjem Novgorodu.

Ramzana Kadirova (Kadyrov) koji uživa podršku Kremlja kao autokratski vladar Čečenije, ruskog regiona na Severnom Kavkazu, domaće i međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava godinama optužuju da nadgleda gruba kršenja ljudskih prava, uključujući otmice, torturu, ubistva i progon LGBT zajednice.

U poslednjem takvom slučaju, Zarema Musajeva (Musayeva), poznata i kao Jangulbajeva (Yangulbayeva), odvedena je iz svog stana u Nižnjem Novgorodu, u večernjim satima 20. januara.

To je učinila grupa maskiranih muškaraca koji su se predstavili kao pripadnici čečenske policije.

Musajeva je majka poznatog borca za ljudska prava Abubakara Jangulbajeva.

"Ljudi ovde vrlo dobro znaju da već četiri meseca na radim za Komitet protiv torture. Ovo je očigledno poruka iz Čečenije, imajući u vidu da sam javno izrazio svoj stav i radio sam na tome da čečenske vlasti oslobode Musajevu", rekao je Kaljapin.

Ramzan Kadirov je 21. januara rekao da Jangulbajevu očekuje "zatvorska kazna za napad na službeno lice" i da bi se cela njena porodica mogla naći "ili u zatvoru ili ispod zemlje".

U drugoj izjavi on je porodicu Jangulbajev, Igora Kaljapina, kao i novinarku Jelenu Milašinu (Yelena Milashina) nazvao teroristima. Milašina često piše o kršenjima ljudskih prava u Čečeniji.

Amnesti internešnl (Amnesty International) opisao je pritvaranje Jangulbajeve kao "kidnapovanje" i zahtevao od ruskih federalnih vlasti da reaguju na "bezakonje" koje se "prelilo" iz Čečenije.

Kritičari Kemlja smatraju da Putin svesno okreće glavu od zloupotreba u kojima učestvuje Kadirov, zato što se oslanja na bivšeg pobunjeničkog vođu da kontroliše separatistička stremljenja i nasilje u Čečeniji.

Čečenija je prošla kroz dva devastirajuća post-sovjetska rata, kao i islamističku pobunu koja se proširila i na druge muslimanske oblasti na Severnom Kavkazu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG