Dostupni linkovi

Srebrenica, da se nikom nikad ne ponovi


Beograd: Akcija "Srebrenica svijetom hodi"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Mirovnu akciju pod nazivom “Srebrenica svijetom hodi” u Beogradu je održala nevladina organizacija Žene u crnom. Sa skupa povodom dvadeset godina od genocida u Srebrenici upućena je poruka da se taj zločin ne sme zaboraviti.

Aktivistkinja Staša Zajović rekla je da je ova akcija u istom trenutku održana širom planete, od Londona, preko Madrida, do Beograda.

“Ovo je čin saosećanja. Genocid u Srebrenici je problem celog čovečanstva i borba protiv poricanja genocida je zajednička borba za univerzalne vrednosti ljudskog dostojanstva i poštovanja svih žrtava”, naglašava Staša Zajović.

“Srebrenica, nikada nećemo zaboraviti”, “Srebrenica, da se ne zaboravi, nikad, nikom i nigdje ne ponovi” i “Srebrenica svijetom hodi” su transprenti koje su Žene u crnom istakle na Trgu republike. Beograđani su uglavnom u prolazu posmatrali ovu akciju, koju je obezbeđivao veliki broj policajaca. Incidenata nije bilo, osim jedne situacije u kojoj je mlađi prolaznik dobacivao aktivistima.

“Da li znate da je polovina tih ljudi bila iz Armije BIH. Naravno, naše žrtve nisu važne… To je na vašu čast, ako je uopšte imate”, rekao je građanin kog je policija odmah udaljila nakon čega je skup nastavljen bez problema.

Tokom ove akcije Staša Zajović pomenula je i aktuelnu situaciju oko rezolucije o Srebrenici, rekavši da je ciničan odnos vlasti u Srbiji prema tom predlogu.

“Time skrivate svoju odgovornost za činjenicu da vi niste bili puki posmatrači, nego akteri politike koja je u leto 95. dovela do genocida i koja danas opravdava, minimizira i negira genocid”, naglasila je Staša Zajović.

Beograđani koji su zastali da pogledaju ovu akciju, Dragan Bogdanović, Mila Višković i Dušan Pejić, rekli su za RSE da je došlo vreme za pomirenje.

“Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović treba zajedno da odu u Srebrenicu, ali i u mesta oko Srebrenice. Tamo sam imao mnogo prijatelja koji su izginuli,” rekao je Bogdanović.

“Normalno da je pomirenje pravi put. Odlučujuću ulogu u tome treba da odigraju političari, kao i u svemu i ovde je njihova reč poslednja,” kaže Višković.

“Treba da se oprosti i da se živi dalje. Da se sada nekako vratimo onom životu koji smo imali pre svega toga što se desilo,” smatra Pejić.

Žene u crnom najavile su da će u Srebreničkoj ulici u Beogradu održati novu akciju obeležavanja dvadeset godina od genocida u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG