Dostupni linkovi

Šešelj mora nazad u Hag, zvanični Beograd poručuje: "Ovo je pokušaj rušenja Vučića"


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Žalbeno veće Haškog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) usvojilo je žalbu tužilaštva na privremeno puštanje na slobodu vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja i naredilo njegov povratak u haški pritvor. Šešelj poručuje: "Ne vraćam se dobrovoljno u Hag", dok premijer Vučić kaže: "Ovo je nemoralna odluka." Hrvatska predsednica pozdravila odluku izHaga.

Žalbene sudije su odlučili da Šešelja bude transportovan iz Beograda transportira Hag te da se zakaže sednica na kojoj će biti saslušani predstavnici holandske i srbijanske vlade kako bi se dogovorili uslovi mogućeg ponovnog puštanja optuženog na privremeno.

S druge strane, lider Srpske radikalne stranke (SRS) izjavio je da ga ne interesuje odluka Žalbenog veća.

“Ja se sigurno dobrovoljno neću vratiti. Videćemo kako će to izgledati kad me budu hapsili moji najbliži saradnici i saučesnici u svim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti koji mi se pripisuju”, rekao je Šešelj za TV N1.

Vučić: Nemoralne odluke

Zvanični Beograd burno je reagovao na potez Haškog tribunala.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se Srbija narednih dana izjasniti o odluci Žalbenog veća Haškog tribunala da se predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj vrati u pritvor.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

"Kada bih izgovorio sve što osećam u ovom trenutku, neko bi mislio da nisam u stanju da sakrijem ljutnju i bes zbog nemoralnih odluka koje su neki doneli", kazao je Vučić.

Povodom Šešeljeve izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, Vučić je rekao da on ima pravo da "menja svoju politiku i svoje ponašanje i da se ponaša odgovorno ili neodgovorno".

Vučić je naveo i da je očigledno da njegov govor povodom godišnjice NATO bombardovanja SRJ "nije naišao na opšte simpatije svetske javnosti", ali da on "ne želi da menja ni svoje srce ni um ni obraz", kao i da stabilnost Srbije nema cenu.

Dačić: Odluka perfidna i skandalozna

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da je odluka Haškog tribunala da se Vojislav Šešelj vrati u Hag "perfidna i skandalozna", i da ugrožava stabilnost Srbije i čitavog regiona.

"Republika Srbija nijednim aktom nije bila upoznata ni sa odlukom o puštanju Vojislava Šešelja, a ni sada sa odlukom o njegovom povratku. Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, niti bilo koji državni organ, do ovog trenutka nije dobilo zvanično obaveštenje od strane Haškog tribunala o današnjoj odluci", naveo je Dačić.

Vulin: Ovo je pokušaj rušenja Vučića

Ne birajući reči, Aleksandar Vulin, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, je optužio Haški sud da je odluka o vraćanju optuženika Vojislava Šešelja u pritvor direktno usmerena na rušenje Aleksandra Vučića:

“Ne slučajno, Žalbeno veće je donelo odluku da se Šešelj vraća u pritvor u Ševeningenu. Na taj način se Srbija pokušava uvući u sukob između suda, tužilaštva ili koga god u Haškom tribunalu. Ova odluka je usmerena prvenstveno na destabilizaciju Srbije i direktno rušenje vlade Aleksandra Vučića. Nakon njegovog govora od 24. marta, gde je prvi put jedan premijer Srbije rekao da je u pitanju bila NATO agresija, da je NATO napao ovu zemlju bez odluke Saveta bezbednosti i da ne tražite od nas da zaboravimo. Nakon toga dolazi ova odluka. Ova odluka ima za cilj da iz politike udalji Aleksandra Vučića”, rekao je Vulin na konferenciji za novinare koja je vanredno zakazana ubrzo po saopštavanju odluke Žalbenog veća u Palati Srbija.

Ljajić: Čudna odluka Tribunala

Šef Nacionalnog saveta za saradnju sa haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da je odluka o ukidanju privremene slobode Vojislavu Šešelju još jedna u nizu čudnih odluka Haškog tribunala.

“Nas nisu pitali kada su puštali Šešelja. One garancije koje smo mi dali bile su pod uslovom da ih on prihvati, kao što je trebalo da prihvati i uslove koje je postavio Haški tribunal za privremeno puštanje na slobodu. Na sve to se nisu obazirali, a sada su doneli odluku koja će ponovo biti problematična”, rekao je Ljajić beogradskim medijima.

Sonja Biserko, iz Helsinškog odbora za ljudska prava, smatra da je za Šešeljevo ponašanje u javnosti najviše odgovrna upravo vlast u Srbiji koja je, kako kaže, od povratka vođe radikala u Srbiju tolerisala njegove ispade.

Sonja Biserko
Sonja Biserko

U tom kontekstu, dodaje Biserko, ova odluka Tribunala je problematična za Vladu, jer je njoj teško da Šešelja vrati u Hag.

“To je upravo ponovo vraćanje lopte Haškom tribunalu. Da je vlada preduzela neke mere i poslala poruku Vojislavu Šešelju da se njegovi javni nastupi neće toleristi, možda bi sve drugačije izgledalo. I region je reagovao na Šešelja i njegove vrlo česte nastupe, ne samo u ovdašnjim medijima nego i u regionu i svi su oni išli na neku vrstu normalizacije Vojislava Šešelja. On je ipak paradigma svega onoga što se događalo devedesetih. Nedostatak moralnog senzibiliteta za tu vrstu pojave je ono što najviše brine. Dakle, taj stav da je sve normalno, da tu nema nikakve distance u odnosu prema politici i Šešeljevom delovanju, ali i prema odgovornosti Srbije za sve što se dešavalo", smatra Sonja Biserko.

U žalbenoj odluci stoji da je cilj uslova privremenog puštanja – da se osigura pojavljivanje optuženog na Haškom sudu kada to bude naloženo, kao i da se zaštite drugi (svedoci i žrtve) – a što je Šešelj u svojim javnim istupima doveo u pitanje.

„S obzirom na prirodu Šešeljevih izjava da se neće vratiti na sud, Žalbeno veće nalazi da ni jedno razumno (sudsko) Veće može ostati zadovoljno u vezi ispunjenja prvog od dva uslova (pravila privremenog puštanja)“, stoji u odluci (drugostepenog) Žalbenog veća.

Žalbene sudije su istakle da moć privremenog puštanja Šešelja i dalje ostaje u rukama Raspravnog vijeća, ali i naglasilo da se prvo moraju dogovoriti uslovi s holandskim i srbijanskim vlastima, kao i da se moraju proceniti – jesu li uslovi privremenog puštanja ispunjeni prema pravilima suda.

Kandić: Ako dođe do hapšenja, neće biti burnih reakcija

Podsetimo, Šešelj je u haškom pritvoru boravio od 2003. godine, kada se dobrovoljno predao sudu nakon optužnice, a krajem prošle godine je pušten na privremeno – iz humanitarnih razloga zbog karcinoma.

Nakon niza njegovih javnih istupa po povratku u Beograd, tužilaštvo je podnelo zahtev za ukidanje odluke o privremenom, no Raspravno veće ga je odbilo pa je u januaru ove godine usledila i žalba koja je na kraju i prihvaćena od strane Žalbenog veća.

Prema stavu haškog tužilaštva – prilikom odlučivanja o zahtevu optužbe za povratkom Šešelja u haški pritvor – sudije Raspravnog veća nisu uzeli izjave Šešelja uopšte u obzir pa je od Žalbenog veća zatraženo da to učini.

Prema mišljenju Nataše Kandić, koordinatorke projekta REKOM, postoji velika šansa da Šešelj ostane u Srbiji, pod izgovorom lekarskih izveštaja.

"Šešelj je nedavno najavio da čeka nalaz i zaključke konzilijuma u vezi sa njegovom bolešću. Ono što može da se dogodi je da će mu, po nalazima konzilijuma, biti određena operacija. On je rekao da će prihvatiti svaki nalaz i preporuku konzilijuma. Tako da možemo da očekujemo da on bude upućen na operaciju, a kad je neko na operaciji, onda je neizvodljivo da bude vraćen u pritvor", smatra Nataša Kandić.

Nataša Kandić
Nataša Kandić

Čak i ukoliko vođa radikala bude priveden sa lisicama na rukama, Kandićeva ne očekuje veće nemire ili reakcije javnosti.

“Ako odluči da ne prihvati odluku konzilijuma, nego da traži od vlasti da sprovede svoju odluku, imaćemo opet pozorište, ali sve će to vrlo kratko trajati. I da dođe do toga da policija mora da ga hapsi, to će biti ružno, ali je to toliko prevršilo meru pristojnosti da mislim da neće biti nekog reagovanja ili komentara njegovog ponašanja koje smo viđali kada su ga iznosili iz parlamenta i vukli po podu.”

Kandićeva podseća da je Haški tribunal je doneo odluku o oslobađanju Šešelja "zato što nije imao ni resursa ni volje da se bavi političkim nastupima iz pritvorske jedinice, ali sada je to poprimilo razmere da se i Haški tribunal i sudije nalaze pod pritiskom".

“Kada su ga puštali na slobodu, oni su očekivali da će zdravstveni razlozi biti takvi da će on biti u bolnici i da neće biti u javnosti. Ali se dogodilo da on politički vrlo aktivno učestvuje. Mislim da u ovom trenutku niko neće moći da dovede u pitanje te zdravstvene razloge, zovimo ih humanitarne, ako on bude upućen u bolnicu i operisan. Ali će sačekati da on bude operisan i ako se nastavi ovaj njegov teror nad javnošću i pojedinim ličnostima, onda će vlast morati da reaguje drastičnim merama, a to je da ga liši slobode i da ga na zahtev Tribunala vrati u pritvorsku jedinicu.

Hrvatska je stvorila velike pritiske. Međutim, on je, rekla bih, prestao da uznemirava javnost u Hrvatskoj, ali je počeo da se ponaša u Srbiji na način koji dovodi veliki broj građana u neprijatnu situaciju. Mislim, na primer, na dane kada se odavala pošta ubijenom premijeru Đinđiću. Nikada se tako nešto nije dogodilo i prešlo je svaku granicu da se o tome iz pristojnosti ćuti”, zaključuje Nataša Kandić.

Reakcije iz regiona

Nakon što je pušten iz Haškog tribunala, Šešelj je imao nekoliko kontroverznih izjava o tome da ne odustaje od ideje Velike Srbije. Svojim istupima je podstakao parlamentarce u Evropskom parlamentu da, na predlog Hrvatske, izglasaju rezoluciju kojom se Haški tribunal poziva da preispita uslove njegovog puštanja na slobodu, a srpske vlasti da se ograde od njegovih izjava. Podsećanja radi, Šešelj je na dan kada se u Hrvatskoj obeležava pad Vukovara u ruke srpskih snaga 1991. godine, čestitao četnicima "dan oslobođenja” tog grada.

Ne čudi stoga što su iz zvaničnog Zagreba pozitivno ocenili potez međunarodnog suda. Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je odluku Žalbenog veća Haškog suda, koje je naložilo da Šešelj bude vraćen u pritvor u Den Hagu.

Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović

"Na tragu svog pisma glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, pozdravljam ovu odluku Žalbenog vijeća Haškog suda da se Vojislava Šešelja vrati u pritvor u Hag, jer je to najmanje što se može učiniti u ovoj fazi dok se već godinama čeka presuda. Svima je jasno da je on odgovoran za ratne zločine, da je ratni zaločinac i mjesto mu je u Hagu", izjavila je predsjednica Hrvatske u Poreču.

Odluku sudskog veća pozdravila je i prva potpredsednica Vlade i ministarska spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Ona je rekla da je to, "u skladu s pravnom procedurom i međunarodnim pravnim standardima, s obzirom da je posle puštanja iz pritvora Vojislav Šešelj vrlo agresivno politički delovao", prenala je agencija Hina.

"Štetio je svima, a svakako odnosima u regionu. S obzirom na te činjenice, to je odlična odluka i to je ono što smo tražili od samog početka i na šta smo upozoravali, znajući o kome se radi", ukazala je hrvatska ministarka.

Bivši hrvatski predsednik i počasni Stjepan Mesić, smatra da je sasvim u redu da Šešelj sasluša presudu.

“On je prekršio sva pravila kojih se morao držati a presudu saslušati u Haagu”, rekao je Mesić o Šešelju.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ovako je prokomentarisao odluku Tribunala:

"Nemam komentar. Haški tribunal jednom pusti pa poslije toga traži kao da nisu znali kako će gospodin Šešelj da se ponaša. Očito je da sada nekome treba spektakl. Znalo se da će se on kada se pusti, kao što je i rekao, neće vratiti. Nekome treba spektakl, a čini mi se da je podsticaj uradio sam Haški tribunal u svim svojim odlukama. Na ovakve stvari teško da možete imati bilo kakav komentar", rekao je Ivanić u Sarajevu.

Podsetimo, Šešelj je javnim istupima izazvao reakcije udruženja žrtava, kao i hrvatske diplomatije, čiji su zvaničnici uputili niz protesta na međunarodne adrese zbog puštanja optuženika po zapovednoj odgovornosti zbog zločina dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini (1991-1993).

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG