Dostupni linkovi

Šešelj uzvraća: Tužitelj Brammertz primio mito


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj odgovorio je na ponovni zahtjev haškog tužiteljstva – da ga suci ponovno pritvore u Nizozemskoj – ustvrdivši da je glavni tužitelj Serge Brammertz primio „nagradu od 500 tisuća eura i prihvatio ulogu marionete“ od strane države Hrvatske „pristavši činiti sve“ kako bi optuženog vratio iz Beograda s privremene slobode.

Loše je i nedopustivo za tužitelja da odbaci moral i stavi se u službu onih koji ne vole Šešeljeve slobodarske političke poglede, a posebno hrvatskih vlasti, koje ne štede kako bi kroz njega osigurale svoje političke ciljeve“, naveo je Šešelj u odgovoru na zahtjev haškog tužiteljstva - da peteročlano Žalbeno vijeće vrati optuženog u pritvor, ako to već nije učinilo prvostupanjsko Raspravno vijeće (troje sudaca) koje ga je i pustilo zbog zdravstvenih problema.

Podsjetimo, haško tužiteljstvo uputilo je zahtjev sucima Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da ukinu privremenu slobodu Šešelju „budući da njegovo ponašanje nakon povratka u Srbiju – narušava osnove privremenog puštanja“.

Iako se u svom zahtjevu tužiteljstvo osvrnulo i na „humanitarne razloge privremenog puštanja zbog narušenog zdravlja“, upozorilo kako se odlukom moraju poštivati „minimalni uvjeti puštanja, najviše u vezi (ne)utjecaja na svjedoke i žrtve, (ne)ometanja pravde i povratka pred Vijeće kada to bude naređeno“.

Prema mišljenju tužiteljstva, Šešelj je u svojim javnim istupima te uvjete narušio, no Raspravno vijeće je odbilo zahtjev temeljen na tom stavu pa se optužba žalila.

Šešelj je pak u odgovoru na žalbu - Žalbenom vijeću ustvrdio kako tužiteljstvo nema pravne osnove u traženju ukidanja njegove privremene slobode, tvrdeći da su stavovi tužiteljstva isključivo politikanski, odnosno da se u zahtjevu optužbe mogu iščitati statovi nedavno izabrane nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

„Njezini stavovi su isti kao Brammertzovi, ili da budem više precizan, njegovi stavovi su identični njezinim“, naveo je u odgovoru na zahtjev tužiteljstva optuženi.

Šešelj je u odgovoru zatražio od Žalbenog vijeća da istraži ponašanje tužitelja i da ga kazni zbog, prema njemu, neutemeljenog zahtjeva za vraćanjem optuženog u pritvor i političkog utjecaja na sudske procese na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) – čime je srozao ugled međunarodne pravde.

Podsjetimo, prvostupanjska presuda po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini (1991-1993) - trebala se izreći još u listopadu prošle godine. No neposredno pred izricanje sudac Frederik Harhoff je diskvalificiran iz tročlanog Raspravnog vijeća nakon istupa protiv predsjednika suda Theodora Merona u kojem je upozorio na politički utjecaj prilikom donošenja oslobađajućih presuda optuženicima po zapovjednoj odgovornosti.

Nakon što se novi sudac upozna sa slučajem presuda će se donijeti, prema očekivanjima, u zadnjem dijelu ove godine.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG