Dostupni linkovi

​Tužiteljstvo podnijelo žalbu na Šešeljev ostanak u Beogradu


Vojislav Šešelj u Beogradu
Vojislav Šešelj u Beogradu

Tužiteljstvo Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podnijelo je interlokutarnu žalbu na odluku Raspravnog vijeća da ostavi vođu srbijanskih radikala Vojislava Šešelja u Srbiji, nakon što je odbijen zahtjev da se optuženog vrati u haški pritvor zbog kršenja uvjeta privremenog puštanja na slobodu.

U zahtjevu, napisanog na 8 stranica i potpisanog od strane Glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza – traži se od Žalbenog vijeća da ospori odluku o ostanku optuženog na privremenoj slobodi, ukine Šešeljevo privremeno puštanje i naloži Raspravnom vijeću zakazivanje ročišta na kojem će se uputiti na uvjete bilo kojeg budućeg puštanja.

Vijeće pogriješilo u procjeni utjecaja svake od kategorija izjava (optuženog), ali i da se osvrne na argumentaciju optužbe o potrebi nametanja strožih uvjeta puštanja“, stoji u žalbi u kojoj se podsjetilo na sporne izjave Šešelja u medijima nakon njegovog dolaska iz nizozemskog pritvora u Beograd.

Podsjetimo, Šešelj je javnim istupima izazvao reakcije udruženja žrtava, kao i hrvatske diplomacije čiji su dužnosnici uputili niz protesta na međunarodne adrese zbog puštanja optuženika po zapovjednoj odgovornosti zbog zločina dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini (1991-1993).

Čestitanje četnicima na Vukovaru i zagovaranje Velike Srbije

Šešelj je izjavio kako se neće dobrovoljno vratiti u Tribunal. Šešelj je izdao javne izjave prijeteći izravno osobama koje su surađivale s tužiteljstvom. Šešelj je napravio postupke koji su uvredljivi za žrtve, uključujući čestitanje srbijanskim četnicima na obljetnici zauzimanja Vukovara i zagovaranje Velike Srbije. Šešelj je naveo kako njegovo zdravstveno stanje nije posebno teško“, samo su neke od zamjerki tužiteljstva zbog kojih smatra da se optuženi treba vratiti u Haag zbog kršenja uvjeta privremene slobode, kao i izjave koje upućuju da mu je odobreno puštanje na slobodu zbog krivih procjena Raspravnog vijeća o njegovom zdravstvenom stanju.

Prema stavu haškog tužiteljstva – prilikom odlučivanja o zahtjevu optužbe za povratkom Šešelja u haški pritvor – suci iz Raspravnog vijeća nisu uzeli izjave Šešelja uopće u obzir pa je od Žalbenog vijeća zatraženo da to učini.

Raspravno vijeće nije nametnulo dodatne mjere koje su smatrale prije neophodnim, poput toga da Šešelj treba ostati u kućnoj izolaciji tijekom privremenog puštanja, osim putovanja u pratnji na zdravstveni tretman, kao ni da ne raspravlja o svom slučaju pred Tribunalom osim sa članovima svog pravnog tima“, podsjetilo je tužiteljstvo na dosadašnje uvjete Haškog suda tijekom puštanja optuženika na privremenu slobodu, a koje su kod Šešelja izostale, a koje bi trebale važiti i u njegovom slučaju.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG