Dostupni linkovi

Šešelju nije dozvoljen ulazak u Skupštinu Vojvodine


Vojislav Šešelj ispred Skupštine Vojvodine
Vojislav Šešelj ispred Skupštine Vojvodine

U pratnji partijskih simpatizera haški optuženik Vojislav Šešelj se u utorak pojavio ispred zgrade Skupštine Vojvodine u Novom Sadu, gde mu nije dozvoljen ulazak. On je ranije tražio od vojvođanskog parlamenta da prisustvuje sednici u svojstvu građana. Kolegijum Skupštine je ovaj zahtev odbio. Predsednik Skupštine Ištvan Pastor kaže da Šešelju, zbog njegove prošlosti, nije mesto u pokrajinskom Parlamentu.

„Mislim da mu nije mesto u ovoj zgradi ni pod kojim uslovima. Previše je zla naneo vojvođanskom društvu proteklih dve i po decenije. On je sve ovo vreme govorio da Vojvodinu treba ukinuti. On je bio jedan od jahača apokalipse. Mislim da je sramotno da on misli da u ovu zgradu uopšte može da uđe“, rekao je prvi čovek vojvođanske Skupštine.

Šešelj koji je optužen za progon na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi u Hrtvatskoj, u Bosni i Hercegovni i Vojvodini, kaže da je ponosan na svoju prošlost.

„Što se tiče moje prošlosti, ja sam na nju ponosan. Ne znam šta je izjavio gospodin Pastor, ali ja njemu ne zameram na njegovoj prošlosti, a ne verujem da on ima nešto da zameri iz moje prošlosti. Šta neko o meni misli, ne opterećuje moje mišljenje o drugim pitanjima, pa čak ni o njemu“, rekao je predsednik SRS.

Aleksandar Popov
Aleksandar Popov

Direktor Centra za regionalizam, Aleksandar Popov kaže za RSE da je Šešeljev potez bio očekivan.

„On opet ide na to da izazove neke strasti ili da izazove destabilizaciju, tako da sam ja ovo sve očekivao. Pitanje je šta će biti njegov sledeći performans jer on sebe još uvek drži kao jednu značajnu političku figuru koja sada ispostavlja račune bivšim stranačkim saborcima ali i građanima Srbije i onima koji nisu bili njegovi saborci kao što su stranke koje trenutno vode Vojvodinu“, smatra Popov.

Prema optužnici Haškog tribunala, Šešelj je u svojim javnim govorima pozivao na proterivanje hrvatskih civila iz delova Vojvodine. Tako je podsticao svoje sledbenike da se uključe u kampanju progona lokalnog hrvatskog stanovništva.

XS
SM
MD
LG