Dostupni linkovi

Uloga nacionalnih frekvencija u predizbornoj kampanji u Srbiji


Karikatura Predraga Koraksića Coraxa
Karikatura Predraga Koraksića Coraxa

Dominantno prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vladajuće većine i njihovo pozitivno predstavljanje na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću obeležilo je predizbornu kampanju u medijima.

To su pokazali izveštaji domaćih nevladinih organizacija objavljeni u završnici kampanje.

Građani Srbije će 17. decembra glasati na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u preko 60 gradova i opština, uključujući i Beograd.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u programima televizija sa nacionalnom pokrivenošću imao 14.500 sekundi više nego svi predstavnici opozicije zajedno.

To je nekoliko dana uoči izbora saopštila Crta (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost).

Vučić nije kandidat na izborima, ali je nosilac izbornih lista Srpske napredne stranke, najveće partije vladajuće koalicije, čiji je donedavno bio predsednik.

Prema nalazima Crte, vladajuća većina je u informativnim programima nacionalnih emitera imala više od 90 odsto vremena opredeljenog za domaće političke aktere.

U Srbiji dozvolu za televizijsko emitovanje na području cele zemlje, osim Radio televizije Srbije kao Javnog servisa, imaju i četiri privatne televizije – Pink, Prva, Hepi i B92.

Stranke vlasti predstavljene pozitivno

Dve stranke vladajuće koalicije – Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička parija Srbije (SPS) - predstavljane su tokom predizborne kampanje gotovo isključivo u pozitivnom kontekstu u programima televizija sa nacionalnom pokrivenošću.

Ovo je pokazao monitoring Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) centralnih informativnih emisija nacionalnih TV emitera.

BIRODI je radio monitoring od 1. novembra do 10. decembra, a u tabelama u ovom tekstu su predstavljeni njihovi nalazi za decembar.

U programima pet televizija sa nacionalnom pokrivenošću, SNS i SPS nisu predstavljene u negativnom kontekstu niti u jednom izveštaju, pokazuje istraživanje BIRODI.

Srpska napredna stranka, iz koje dolazi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najviše je predstavljana pozitivno i, u izvesnom procentu, neutralno.

Pozitivan kontekst naročito je vidljiv u slučaju Socijalističke partije Srbije.

Samo u osam dana tokom prve polovine decembra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je šest puta na tri privatne televizije sa nacionalnom pokrivenošću.

U tim gostovanjima Vučić je znao da kritikuje opozicione kandidate na izborima i javne ličnosti koje podržavaju opoziciju. Takođe je iznosio procene u korist svoje Srpske napredne stranke.

Zoran Gavrilović iz Birodija je naveo za RSE da, osim što je vlast pozitivno predstavljena postoji negativan stav prema proevropskoj opoziciji i marginalizacija desno orijentisane opozicije.

Crta je u ranijem izveštaju od 23. novembra navela da programska podela na redovne informativne sadržaje, u kojima dominiraju predstavnici vlasti, i izdvojene izborne blokove, u kojima se pojavljuju i drugi učesnici izbora, stvara privid pluralizma u medijima.

Na problematičnu predizbornu atmosferu u Srbiji ukazala je i delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evropa (PACE).

Kako su ocenili, kampanja je izrazito polarizovana i obeležena "nezabeleženim nivoom negativne kampanje i izazivanja straha, napada protiv opozicije i novinara i ozbiljnih pitanja u vezi sa medijima".

Kao zabrinjavajuće pomenuto je i dominantno prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića u medijima tokom predizborne kampanje, saopštio je PACE 27. novembra.

Televizije sa nacionalnim pokrivanjem nisu odgovorile na upit RSE da komentarišu ove navode domaćih i međunarodnih izveštaja.

Šta kaže predsednik Srbije?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je nalaze koje je saopštio BIRODI.

On je 13. decembra na TV Prva izneo tvrdnju da su "svi brojevi netačni".

Vučić je ranije, 9. decembra na TV Pink poručio da "floskule o funkcionerskoj kampanji ne može da sluša".

Zato se, kako je rekao, samo kratko obratio 10. decembra u Nišu tokom puštanja u rad gasne interkonekcije Srbija – Bugarska, koja bi trebalo da smanji gasnu zavisnost Srbije od Rusije.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Bugarske Rumen Radev i predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuju u puštanju u rad interkonektora na gasovod između Srbije i Bugarske, u Nišu, 10. decembra 2023.
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Bugarske Rumen Radev i predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuju u puštanju u rad interkonektora na gasovod između Srbije i Bugarske, u Nišu, 10. decembra 2023.

Na tom događaju, na jugu Srbije, prisustvovali su i predsednici Bugarske i Azerbejdžana Rumen Radev i Ilham Alijev.

Vučić je tada prisutnima rekao da ne može da govori zbog "glupih pravila" u svojoj zemlji da mesec dana pred izbore "ne smete da se pohvalite time što se uradili za svoju zemlju".

Iako je rekao da će da poštuje ta pravila, Vučić je ipak sa tog skupa poslao predizbornu poruku rekavši "i bez obzira na sva ta pravila i na sve to na šta smo naterani, bez obzira mi ćemo da pobedimo".

Iz Predsedništva Srbije nije odgovoreno na upit RSE u vezi sa ocenama o dominantnom prisustvu predsednika Aleksandra Vučića u medijima tokom kampanje.

Eksplicitni snimak opozicionara

Televizija Pink otišla je najdalje prikazujući seksualno eksplicitan video snimak opozicionog političara i kandidata za odbornika u Skupštini Beograda liste "Srbija protiv nasilja" Đorđa Miketića.

Taj snimak prikazan je 1. decembra u jutarnjem programu sa oznakom da je sadržaj predizbornog karaktera.

Kada je snimak emitovan na televiziji, Aca Bečanović iz Kragujevca u centralnoj Srbiji, i njegova supruga spremali su se za posao, dok su njihova deca još spavala.

"Kako da reagujete, promenite kanal, ugasite, iznervirate se", rekao je on za RSE.

"Jadno se čovek oseća, da vam neko plasira to na televiziji. Katastrofa jedna", dodao je.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je na hitnoj sednici istog dana kada je Pink emitovao snimak, pokrenuo je postupak protiv ove televizije.

Ovo telo, koje prati rad elektronskih medija, navelo je da je prikazivanjem ovakvog snimka programski sadržaj svrstan u kategoriju pornografije.

Savet REM-a je saopštio da će o eventualnim merama zaštite protiv TV Pink odlučivati na narednoj sednici, koja će biti održana u prvoj polovini decembra ove godine.

Nakon objavljivanja snimka Đorđe Miketić se povukao iz kampanje za predstojeće izbore.

Izborna lista "Srbija protiv nasilja" ponela je naziv po protestima koji su se nekoliko meseci održavali širom Srbije nakon dva masovna ubistva u maju, u kojima je stradalo 19 uglavnom dece i mladih.

Među zahtevima sa ovih protesta bilo je i ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.

TV Pink nije odgovorio na upit RSE kako objašnjava to što je gledaocima emitovan eksplicitan snimak seksualnog sadržaja.

Stevanović: Dozvola za nacionalnu pokrivenost poslužila targetiranju

Novinarska udruženja i organizacije su nakon objavljivanja snimka opozicionog kandidata tražili da REM radi svoj posao i kazni Pink.

Među njima je i Fondacija Slavko Ćuruvija.

Izvršna direktorka ove Fondacije, Ivana Stevanović, ocenila je za RSE da je očigledno da je dozvola za nacionalnu pokrivenost poslužila "dezavuisanju, targetiranju i razračunavanju sa političkim protivnicima vladajuće stranke".

"Mi smatramo da je ceo taj uradak TV Pink bio jedno iživljavanje ne samo nad Miketićem, nego i nad svim gledaocima te televizije", navela je.

Stevanović je rekla da su osim prava učesnika u predizbornoj kampanji, ugrožena i prava maloletnika i dostojanstvo ličnosti i pravo na privatnost.

Predizborna sezona darivanja u Srbiji: Od šporeta do bicikla
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Šta kažu u REM-u?

Iz Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) najavljuju da će periodični izveštaji REM o radu televizija u predizbornoj kampanji biti uskoro objavljeni.

"Naše službe non-stop prate emitere, ali ne mogu da stignu da u realnom vremenu obrade sve rezultate, uz posao koji imaju pored izbora", rekla je članica Saveta Višnja Aranđelović.

Ona je tako 8. decembra odgovorila na pitanje Udruženja novinara Srbije (UNS) kada će REM objaviti analize o izveštavanju televizija u predizbornoj kampanji i zašto nema najavljenih periodičnih izveštaja.

Za kontrolu i nadzor nad radom pružalaca medijskih usluga i sprovođenje zakona nadležno je Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

REM nije odgovorio na upit RSE.

Veljanovski: Televizije ne obezbeđuju medijski pluralizam

Rade Veljanovski sa Fakulteta političkih nauka naveo je za RSE da televizije sa nacionalnom pokrivenošću ne obezbeđuju medijski pluralizam na šta obavezuju Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima.

On navodi da u tim zakonima piše da se mora garantovati medijski pluralizam, nediskriminatornost, mogućnost artikulacije različitih mišljenja i stavova i njihovo suočavanje.

"To što piše da mora da se postigne medijski pluralizam i medijska raznovrsnost je dovoljno da se shvati da je sve ovo kako se oni ponašaju nezakonito i to bi sve trebalo da bude odmah signal REM-u da interveniše", smatra Veljanovski.

U pojedinim emisijama na privatnim televizijama sa nacionalnom pokrivenošću gostuju učesnici koji kritikuju i iznose optužbe bez dokaza na račun opozicije, dok ne postoji niko u studiju ko može na to da odgovori.

Tri 'nezgodna' pitanja za vlast i opoziciju pred izbore u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Šta kaže zakon?

Prema Zakonu o elektronskim medijima, pružaoci medijskih usluga dužni su da u toku izborne kampanje registrovanim političkim strankama, koalicijama i kandidatima obezbede zastupljenost bez diskriminacije u predizbornom programu.

Takođe postoji obaveza da se jasno obeleži predizborni program.

Zabranjeno je prikriveno objavljivati predizborni program u vidu informativnog, zabavnog ili druge vrste programa.

Prema ovom zakonu trideset dana pre glasanja mediji ne mogu izveštavati o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti, odnosno obeležava početak njihove izgradnje ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati na izborima.

*Saradnja na tekstu: Branko Vučković

XS
SM
MD
LG