Dostupni linkovi

CRTA: Kampanju u Srbiji obeležila zloupotreba institucija i medija


Glasanje na referendumu o izmenama ustava, 16. januara 2022.
Glasanje na referendumu o izmenama ustava, 16. januara 2022.

Sistematska zloupotreba institucija, javnih funkcija i najuticajnijih medija, kojom su izborni akteri stavljeni u neravnopravan položaj, obeležila je izbornu kampanju u Srbiji, ocena je nevladinog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

"Pritisci na birače su produbljeni, sve brutalniji i suroviji, pre svega u javnoj upravi i socijalnoj službi, kako na zaposlene tako i na korisnike", rekao je programski direktor Crte Raša Nedaljkov.

On je dodao da se u ovoj kampanji "granica između države i partije teško uočavala".

"Zabeleženi su slučajevi da stranke poseduju podatke građana koje koriste za pritiske, bez reakcije insitucija. Kada je reč o medijskoj zastupljenosti, vladajuća većina je za više od 10 odsto povećala vreme u najuticajnijim medijima", istakao je.

Nedeljkov je rekao i da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji nije kandidat na izborima, "pripalo 14.500 sekundi više nego svima ostalima zajedno".

Zamenica programskog direktora Crte Tamara Branković rekla je da su se "događaji sa elementima zloupotrebe javnih resursa učetvorostručili u drugom delu kampanje", te da je zabeleženo 260 takvih događaja.

Dodala je da je zabeleženo 40 incidenata koji se odnose na napade na prostorije, na štandove i stranačke aktiviste.

"Medijska neravnopravnost je veća, predstavnici vladajuće stranke u udarnim terminima zauzeli su 75 odsto vremena, a mediji su doprinosili neravnopravnosti tako što kada se neko od opozicije i pojavi, često su predstavljani u negativnom tonu", rekla je Branković.

Crta je nadležnim organima podnela 67 prijava zbog kršenja zakona i različitih nepravilnosti tokom kampanje, od toga 40 Agenciji za sprečavanje korupcije, 22 REM-u i pet Nadzornom odboru Narodne skupštine.

O problematičnoj predizbornoj atmosferi ranije izvestila je i delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evropa (PACE), nakon posete Srbiji.

Kako su ocenili, kampanja za vanredne parlamentarne, lokalne i pokrajinske izbore je izrazito polarizovana i obeležena "nezabeleženim nivoom negativne kampanje i izazivanja straha, napada protiv opozicije i novinara i ozbiljnih pitanja u vezi sa medijima".

Kao zabrinjavajuće pominjano je i dominantno prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića u medijima tokom predizborne kampanje, saopštio je PACE 27. novembra.

U Srbiji će 17. decembra biti održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u preko 60 opština i gradova, uključujući i Beograd.

XS
SM
MD
LG