Dostupni linkovi

Pomoćnik državnog sekretara: SAD očekuju mirne i fer izbore u Srbiji


Zgrada Stejt departmenta SAD u Vašingtonu (arhivska fotografija)
Zgrada Stejt departmenta SAD u Vašingtonu (arhivska fotografija)

SAD očekuju da izbori u Srbiji budu sprovedeni u skladu s pravilima, da proteknu u mirnoj atmosferi i da budu fer, a od nove vlade u Beogradu da nastavi razgovore o normalizaciji odnosa s vlastima u Prištini i put evropskih integracija, rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajen (James O'Brian).

"Srpski narod će glasati kako želi. Očekujemo od vlade da se pridržava sporazuma koje je sklopila u vezi s Kosovom", rekao je O’Brajen u intervjuu za Glas Amerike.

On je rekao da je poslednjih nekoliko meseci zabeležen napredak po pitanju Kosovo, navodeći da "neke od ključnih spornih stvari počinju da se rešavaju – registarske tablice, carina..."

Zvaničnik Stejt departmenta je rekao da mora da se ostvari dalji napredak i istakao da budućnost Balkana leži u jedinstvenom evropskom tržištu i članstvu u EU.

"Ali ja ne glasam, a do tih odluka će proći još više godina. Da bi se zaista pridružile jedinstvenom evropskom tržištu, potrebno je da dve strane razreše razlike, priznaju granice i saglase se da će sarađivati. Očekujemo da iznova rade na tome – počevši sada sa obavezama koje su već preuzeli", rekao je O'Brajen.

Govoreći o nastavku pregovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, O’Brajen je kazao da SAD očekuju smanjenje napetosti na severu Kosova, u oblastima gde se nalazi brojno srpsko stanovništvo.

"To je oblast u kojoj je ojačan KFOR, snage NATO-a. I evropska misija EULEKS takođe je veoma aktivna u poslednje vreme. Dakle, nijedna strana nema razloga da tamo izaziva tenzije, a taj prostor treba da ostane miran", rekao je on.

Kao jednu od mera za smanjenje napetosti, O’Brajen je naveo povratak Srba u javne institucije.

"Srpski građani Kosova koji žive u tom regionu trebalo bi da budu dobrodošli nazad u javne institucije i to će smanjiti napetosti. A onda je, iskreno, pred obema stranama veliki posao da se postaraju da nastave put normalizacije koji je dogovoren prošlog marta u Ohridu. Dakle, ima posla".

O’Brajen je kazao i da će SAD nastaviti da naglašavaju koliko je važan "završetak tog posla narednih meseci”.

"Ali šira slika je da su njihove ekonomije već povezane sa Evropskom unijom i sada treba da sprovedu reforme i da se obavežu da će biti deo te zajednice. I dok to budu radili, mislim da će se tenzije smanjiti i da će imati normalniji odnos", rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

XS
SM
MD
LG