Dostupni linkovi

KOMS: U sledećem sazivu Skupštine Srbije neće biti dovoljno mladih


Zgrada Skupštine Srbije, Beograd.
Zgrada Skupštine Srbije, Beograd.

Mladi neće biti dovoljno predstavljeni u narednom sazivu Skupštine Srbije nakon izbora 17. decembra, prognoze su Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS).

KOMS to zaključuje pošto je ukupna zastupljenost mladih na listama političkih stranaka na predstojećim izborima 12 odsto, dok je udeo mladih u ukupnoj populaciji Srbije 16 odsto, kazala je generalna sekretarka te nevladine organizacije Miljana Pejić.

KOMS je, kako je saopšteno iz te organizacije, pratila i analizirala nastupe i poruke političkih aktera, kako bi utvrdila koliko, kada i na koji način se obraćaju mladima.

"Želeli smo da vidimo gde je položaj mladih u ovoj izbornoj kampanji. Takođe nam je bitno da političke partije vide mlade ljude kao biračko telo", poručila je ona 13. decembra tokom predstavljanja KOMS-ovog Predizbornog preseka monitoringa izborne kampanje.

Istraživanje KOMS-a obuhvata period od raspisivanja parlamentarnih izbora 1. novembra do 8. decembra.

'Sve manje mladih na izbornim listama'

Ako se izuzmu manjinske liste, najviše mladih ima lista Čedomira Jovanovića - Mora drugačije, odsto. Zatim, lista Nacionalno okupljanje, u kojoj su Dveri i Zavetnici, sa 15 odsto mladih kandidata i Narodna stranka sa 13 odsto, pokazuju podaci KOMS-a

Od ukupno 2.818 kandidata i kandidatkinja, mladih je 340, odnosno 12 odsto. Pejić kaže da, od kako KOMS prate te trendove, zastupljenost mladih na izbornim listama iz godine u godinu opada.

"Broj mladih kandidata i kandidatkinja je opadao od izbornog ciklusa 2020. kada smo imali oko 17 odsto mladih. Taj procenat je 2022. pao na 14 odsto, a ove godine je 12 odsto", kazala je generalna sekretarka KOMS-a.

Ona je navela da se kao pozitivno može posmatrati to što postoji rodna izbalansiranost, kada je reč o mladima na listama - 48,3 odsto žena i 51,7 odsto muškaraca.

Ko se najviše, a ko najmanje mladima obraćao u kampanji?

Politički predstavnici koji učestvuju na parlamentarnim izborima su se 89 puta, u periodu monitoringa, obratili mladima i govorili o temama koje se na njih odnose, pokazuju podaci KOMS-a.

Najviše obraćanja mladima - 34, imala je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane. Slede Srbija protiv nasilja sa 22 i lista Nacionalno okupljanje koja se 10 puta obratila mladima.

Dve od te tri liste koje imaju najmanje mladih kandidata i kandidatkinja su istovremeno dve liste koje su se najviše obraćale mladima, ističe generalna sekretarka KOMS-a Miljana Pejić.

"To nam govori da se uglavnom o mladima priča, ali da mladi kandidati nemaju puno šanse da govore o svojim problemima i izazovima sa kojima se suočavaju", kazala je ona.

Liste koje se uopšte nisu obraćale mladima su Srpska radikalna stranka, Mi – glas naroda, Branimir Nestorović i Čedomir Jovanović - Mora drugačije.

Predsednica Upravnog odbora KOMS-a Gordana Adamov izjavila je da su Alternativnim istraživanjem, koje je sprovela ta organizacija, došli do podataka da većina mladih ne veruje da njihov glas vredi i ne misle da njihovim uključivanjem u izbore može doći do promene.

"Sve priče predstavnika političkih partija svodile su se na opšte teme i izostale su konkretne mere i predlozi. Puna su im usta mladih dok su u kampanji, ali ove godine ni to nije bio slučaj", rekla je Adamov.

'I ti se pitaš': Zanimaju li mlade u Srbiji izbori?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Procena KOMS-a je da je na platformama Facebook i Instagram na reklame kojima se stranke obraćaju mladima potrošeno ukupno 21.710 evra tokom ove kampanje.

Prema rečima Miljane Pejić "ubedljivo najviše je potrošila Srpska napredna stranka - 15.040 evra".

Prema Zakonu, mladi u Srbiji su definisani kao kategorija od 15 do 30 godina starosti.

Izborna kampanja je zvanično počela danom raspisivanja izbora.

Predsednik Republike Srbije je 1. novembra raspisao vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar. Istog dana održaće se i pokrajinski u Vojvodini, kao i izbori u preko 60 opština i gradova širom Srbije, uključujući i Beograd.

XS
SM
MD
LG