Dostupni linkovi

Šta će poduzeti Inzko?


Od saopštenja Vijeća do konkretne odluke: Valentin Inzko
Od saopštenja Vijeća do konkretne odluke: Valentin Inzko

Ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), nakon sastanka na kojem su raspravljali o referendumu o Danu Republike Srpske, pozvali su vlasti tog entiteta da ne održe referendum.

Ustavom BiH nedvojbeno je utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH. U tom kontekstu, predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača u RS traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi.”

Izraženo je i žaljenje zbog secesionističke retorike, na svim stranama, a Upravni odbor PIC-a naveo je kako „još jednom potvrđuje svoju neupitnu opredijeljenost za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, bez prava na otcjepljenje."

"Nećemo tolerirati bilo kakvo kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje otcjepljenja. Neće biti prekrajanja geografske karte BiH“, navode u izjavi.

Žaljenje zbog secesionističke retorike na svim stranama: Vijeće za implementaciju mira
Žaljenje zbog secesionističke retorike na svim stranama: Vijeće za implementaciju mira

Iako referendum o entitetskim praznicima može potpadati pod nadležnost jednog entiteta, bilo koji referendum mora biti proveden na način koji je u skladu sa Ustavom BiH, i ne može kršiti Opći okvirni sporazum za mir niti ustavni okvir BiH, stoji u zajedničkoj izjavi.

Upravni odbor PIC-a pozvao je institucije BiH da ovo pitanje riješe kroz „postojeći ustavni okvir, te putem konstruktivnog dijaloga“.

Podsjetili su i kako su informirani o postupcima koje su predstavnici državnih institucija pokrenuli pred Ustavnim sudom „s ciljem ocjenjivanja ustavnosti odluke NSRS o referendumu, kao i zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS koji je podnijela NSRS“.

Izdvojeno mišljenje Rusije

Na zajedničku izjavu UO PIC-a izdvojeno mišljenje dala je Rusija čiji je ambasador Petar Ivancov nakon sastanka prokomentirao kako se u njoj prijeti i osuđuje, te da je tokom donošenja odluka Ustavni sud BiH trebao biti oprezniji.

“Mislim da je Ustavni sud trebao biti malo više pažljiv ne samo prema zakonu, već ukupnoj situaciji kakva je sada u BiH.”

U pogledu jačeg angažmana OHR-a Ivancov je kazao:

“Nisam čuo nijednu riječ o bonskim ovlastima ni od jednog od mojih kolega.”

Tekst zajedničke izjave biće objavljen u saopštenju koje će izdati Ured visokog predstavnika.

Iako je sačinjena zajednička izjava, jasno je da će zbog izdvojenog mišljenja Rusije, stav biti doveden u pitanje jer je neophodan konsenzus, te se vjeruje kako će biti potrebna i druga sjednica kada bi se prostom većinom usaglasio stav.

Ivaniću stav PIC -a očekivan, Izetbegoviću izdvojeno mišljenje Rusije

Baš kao i ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira, tako su i najviši bh. zvaničnici podijeljeni po ovom pitanju, no ostaje ključno pitanje šta će poduzeti Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, komentirajući stavove PIC-a naveo je kako je očekivao izdvojeno mišljenje Rusija koja podržava političke avanture RS koje štete svima. Očekuje da nakon stava ambasadora djeluju institucije zemlje.

„Pretpostavljam da će prvi reagovati Ustavni sud BiH, a da će iza njegove odluke stati Visoki predstavnik, odnosno međunarodna zajednica".

Izetbegović je, podsjetimo, dan uoči sastanka, otvorenim pismom OHR-u i ambasadorima PIC-a, naveo da kroz referendum RS bojkotuje državnu sudsku vlast, te je tražio da se referendum zabrani prije nego bude proveden.

Otvorenim se pismom obratila i Vlada RS koja tvrdi kako je referendum mišljenje građana o tome da li 9. januar treba da se obilježava i proslavlja kao Dan Republike Srpske, što je pitanje od „najvećeg značaja za građane Republike Srpske„, a koristio bi se u informativne svrhe kako bi se našao način da se „sprovede odluka kojom se traži da se obezbijedi da Dan Republike Srpske bude u skladu sa Ustavom BiH.“

Ne kršimo Dejtonski sporazum: Željka Cvijanović
Ne kršimo Dejtonski sporazum: Željka Cvijanović

Nakon stava PIC-a oglasila se i premijerka RS Željka Cvijanović koja je navela kako građani RS imaju pravo da se na referendumu izjasne o onome što smatraju važnim.

“Referendumsko pitanje o Danu Republike nije usmjereno protiv bilo koje institucije, ili bilo kojeg naroda u BiH, niti je sam čin referenduma u koliziji sa Ustavom i zakonom, već upravo suprotno, on je zaštićen i Ustavom i zakonom. Ne kršimo Dejtonski sporazum, ne prekrajamo granice već smo jednostavno odlučili da se od konstantnih napada i maltretiranja branimo demokratijom pa ne razumijemo zašto Savjet za sprovođenje mira prijeti", rekla je Cvijanović novinarima.

Upitan za komentar predsjednik RS Milorad Dodik naveo je kako mu “ne pada na pamet da se bavi PIC-om.”

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić kaže kako nije iznenađen zaključcima, ali i činjenicom da nisu pomenute bonske ovlasti. Međutim, smatra kako se ipak radi o nastavku negativnog stava prema RS, jer nisu ovakve reakcije bile usmjerene prema onima u FBiH koji ne poštuju odluke Ustavnog suda.

"Nisam čuo ovakvo saopćenje povodom činjenice da već 16 godina FBiH nije provela odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda u četiri kantona u kojima dominira SDA, a Srbi nisu konstitutivan narod", kaže Ivanić.

Brojne posljedice

Upravni odbor PIC-a naglasio je i kako su primili k znanju uvjeravanja Vlade RS da je cilj referenduma da bude „korak ka provedbi odluke Ustavnog suda BiH“. Ali je Upravni odbor PIC-a također konstatirao da su predsjednik RS i Narodna skupština RS više puta osporavali nadležnost državnih pravosudnih institucija u BiH. "Takve izjave i potezi protivni su Općem okvirnom sporazumu za mir i vladavini prava, i jednostavno su neprihvatljive."

PIC poslao jasnu poruku svim političarima u BiH: Senad Šepić
PIC poslao jasnu poruku svim političarima u BiH: Senad Šepić

Zastupnik u Parlamentu BiH Senad Šepić ocijenio je kako je Vijeće za implementaciju mira poslalo jasnu poruku ne samo RS, već svim političarima u BiH.

„Moramo promijeniti svoje odnos i način na koji razgovaramo i na koji se dogovaramo, jer su se promijenile prilike iz vremena kada je formiran PIC i način na koji se donose odluke“, naveo je Šepić te dodao kako odgovornost sa sebe ne može odbaciti ni ta međunarodna institucija.

Odluka o referendumu nosi i brojne posljedice. O sigurnosnim se već oglasilo Ministarstvo sigurnosti BiH na upit zastupnika u državnom parlamentu Denisa Bećirovića. U odgovoru na pitanje o procjenama sigurnosne situacije 25. septembra stoji kako „postoje indicije da će se usložniti sigurnosna situacija u BiH. Iz tog razloga Ministarstvo sigurnosti BiH će zajedno sa ostalim sigurnosnim agencijama, a na osnovu procjene i razmjene podataka sa kojima se bude raspolagalo, sačiniti operativni plan djelovanja sa ciljem očuvanja javnog reda i mira, te sprječavanja bilo kakvih nezakonitih oblika ponašanja."

I zastupnici u parlamentu BiH su u utorak imali žučnu raspravu ponukanu referendumom, ali je odbijen prijedlog da se o tome raspravlja u okviru dnevnog reda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG