Dostupni linkovi

Cena Nikolićevog povlačenja iz izborne trke


Nikolić je procenio da njegova kandidatura nema dovoljno šansi, ocenjuje Dušan Spasojević
Nikolić je procenio da njegova kandidatura nema dovoljno šansi, ocenjuje Dušan Spasojević

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da neće biti kandidat za predsednika Srbije na predstojećim izborima, a da će o funkcijama biti reči "nakon pobede Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima".

"Dogovorili smo se da i dalje zajedno vodimo državu. O funkcijama ćemo posle pobede na izborima. Nastavićemo da zajedno podižemo Srbiju sa kolena. Aleksandar će biti kandidat za predsednika", rekao je Nikolić za Kurir.

Očigledno je da je postignut neki sporazum između Nikolića i Vučića, a da li je on privremen ili dugoročan to ćemo videti nakon izbora, ocenjuje za RSE Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka (FPN).

„Nikolić je procenio da njegova kandidatura nema dovoljno šansi i pretpostavljam da je više iskoristio kao neku vrstu alatke u pregovorima sa Vučićem kako bi podigao svoju cenu“, kaže Spasojević.

Prethodno su Nikolić i premijer Aleksandar Vučić prosledili medijima zajedničko saopštenje u kome je navedeno da su dosadašnju saradnju okarakterisali kao važnu, značajnu i uspešnu za Srbiju i dogovorili se da blisko sarađuju i u budućnosti.

Predsednik i premijer u potpunosti su saglasni da se Srbija nalazi pred ozbiljnim izazovima i iskušenjima, na koje je neophodno pružiti zajednički i sveobuhvatni odgovor državnog rukovodstva, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Takođe je navedeno da su predsednik i premijer usaglasili mere i poteze po pitanju najavljene bosanskohercegovačke tužbe za genocid protiv Srbije, kao i povodom predloga za članstvo Kosova u Unesku i Savetu Evrope.

U tom saopštenju izdatom posle sastanka nije bilo reči o tome da li će se Nikolić kandidovati za predsednika Srbije.

Podsetimo, nakon što je Predsedništvo SNS-a odlučilo da kandidat stranke za predsednika Srbije bude Aleksandar Vučić mediji su nezvanično objavili da i Nikolić ima nameru da se kandiduje za drugi mandat.

U danu kada je Glavni odbor stranke odlučio da prihvati kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, aktuelni predsednik Tomislav Nikolić naveo je da postoji mogućnost da se kandiduje za drugi mandat te potvrdio da je od Vučića tražio da mu, ukoliko bude izabran za predsednika države, prepusti mesto premijera, kao i lidera SNS-a.

„Mislim da bi bilo izuzetno iznenađenje da Nikolić dobije bilo šta od ta dva mesta. Očigledno je da Vučićeva kandidatura ima za cilj da on u potpunosti preuzme sve poluge moći“, kaže Spasojević objašnjavajući da taj proces jedino ima smisla ako premijer bude neko ko je pod potpunom Vučićevom kontrolom.

„Tako da pretpostavljam da će Nikolić dobiti neko manje ili niže mesto, a naravno ostaje otvoren scenario da se sukob između njih dvojice ponovo aktivira nakon izbora u jednom drugom okruženju“, ocenjuje Spasojević.

Konflikt je trajao previše kratko da bi ozbiljnije ugrozio rezultat izbora: Spasojević
Konflikt je trajao previše kratko da bi ozbiljnije ugrozio rezultat izbora: Spasojević

Usledile su i prve reakcije. Funkcionerka Srpske napredne stranke i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ocenila je da je odustajanje Tomislava Nikolića od kandidature za novi predsednički mandat pokazalo svu snagu SNS-a ali i ugasilo sve nade opozicije da bi nešto mogla da uradi na izborima.

"Uz podršku ogromnog brojа grаđаnа Srbije, svih u SNS-u i pаrtnerа u Vlаdi, sаdа i Tomislаvа Nikolićа, očekujem ubedljivu pobedu Vučićа nа izborimа zа predsednikа i to u prvom izbornom krugu", rekla je Mihаjlovićevа.

Predsednik SPS-a i šef diplomatije Ivica Dačić pozdravio je dogovor Vučića i Nikolića. "To je od velikog značaja za političku stabilnost Srbije u narednom periodu", izjavio je Dačić za Tanjug.

Da li ovaj konflikt između Vučića i Nikolića može da se odrazi na rezultate izbora ili stabilnost Srpske napredne stranke?

„Mislim da je konflikt trajao previše kratko da bi ozbiljnije ugrozio rezultat izbora“, ocenjuje Dušan Spasojević sa FPN-a.

„Da se Nikolić kandidovao, on bi u najpovoljnijim uslovima po njega mogao da uzme nekoliko procenata glasova koji bi možda uticali na postojanje drugog kruga, ali mi se čini da će SNS do izbora imati dovoljno vremena da ispegla negativne posledice“, ocenjuje Spasojević.

Spekulacije o neslaganju Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića traju već godinama unazad. Uz tek poneka otvorena razilaženja u javnosti o pojedinim pitanjima obojica su negirala postojanje bilo kakvih razmirica. To je ipak postalo više nego očigledno u trenutku objave kandidata SNS-a za predsednika države. Otvoreni sukob trenutno je otklonjen. Pitanje je da li i trajno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG