Dostupni linkovi

Vučić prihvatio kandidaturu, Nikolić nije odustao


Čestitke predsedniku Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću nakon što je prihvatio kandidaturu za predsednika Srbije, sa sednice Glavnog odbora SNS-a u Beogradu
Čestitke predsedniku Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću nakon što je prihvatio kandidaturu za predsednika Srbije, sa sednice Glavnog odbora SNS-a u Beogradu

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je da je odlučio da prihvati kandidaturu za predsednika Srbije, nakon što ga je Glavni odbor te partije jednoglasno podržao. Oglasio se i aktuelni predsednik Tomislav Nikolić, koji je naveo da postoji mogućnost da se kandiduje za drugi mandat. Potvrdio je i da je od Vučića tražio da mu, ukoliko bude izabran za predsednika države, prepusti mesto premijera, kao i lidera SNS-a.

U obraćanju članovima Glavnog odbora SNS-a na sednici u Sava centru, lider naprednjaka Aleksandar Vučić rekao je da kandidaturu prihvata jer su Srbiji potrebni "rad, stabilnost, investicije".

"I zato što – kada prošlost zakuca na vrata, a danas ne da kuca, nego maljevima pokušavaju da provale – takvima mora da se kaže 'ne', i takvi moraju da budu vraćeni baš tamo odakle su došli, u političku prošlost", naveo je Vučić.

Članovima Glavnog odbora poručio je da su "Srbiji potrebne njihova snaga i energija".

"Jer ako joj to ne date, još jednom će sve nas i Srbiju stići najteža moguća kazna, doći će najgori... Ne dam im Srbiju, ničim je nisu zaslužili", izjavio je Vučić.

Ukazao je i na "veliku ulogu" aktuelnog predsednika države Tomislava Nikolića "za zemlju i članstvo“.

"Ne želim da čujem nijednu ružnu reč o Nikoliću, ja je nikad neću izgovoriti. Što se mene tiče, spreman sam da zajedno radim sa Tomislavom Nikolićem, sve ostalo nije do mene. Ali sam negde siguran da postoji razlika između nas i njih, i mislim da to razume i Tomislav. Ostalim udruženim kandidatima o prošlosti rekao sam činjenicom da se kandidujem. Izlazim im na crtu", rekao je Vučić.

On je ponovio da nije kandidat samo SNS-a i zahvalio se koalicionim partnerima koji su prethodnih dana podržali njegovu kandidaturu.

Odluka o Vučićevoj kandidaturi doneta je nakon što je svih 185 odbora vladajuće partije u Srbiji jednoglasno podržalo usvojen stav Predsedništva stranke saopšten u utorak, po kojem bi SNS na redovnim ovogodišnjima izborima za predsednika Srbije kandidovao aktuelnog srpskog premijera.

Aleksandar Vučić: Ne želim da čujem nijednu ružnu reč o Nikoliću (na slici: Slavlje Aleksandra Vučića i njegove ćerke Milice na sednici SNS-a)
Aleksandar Vučić: Ne želim da čujem nijednu ružnu reč o Nikoliću (na slici: Slavlje Aleksandra Vučića i njegove ćerke Milice na sednici SNS-a)


Nakon nezvanične informacije da će se aktuelni prvi čovek Srbije i osnivač SNS-a oglušiti o odluku naprednjaka i ipak se kandidovati za drugi predsednički mandat, oglasio se i sam Nikolić, navodeći da ta mogućnost postoji i da zavisi od njegovog odnosa sa Vučićem.

"Bio sam ubeđen da u vezi s predsedničkim izborima sprovodimo isti plan. Onda se ispostavilo da to nije baš onako kako smo se neprekidno dogovarali", rekao je Nikolić u intevjuu za "Sputnjik".

Uoči sednice Glavnog odbora SNS-a, Nikolić je naveo da mu je Vučić otvoreno pisao da treba da nastave raditi zajedno i da je spreman da podrži i sprovede svaku njegovu inicijativu.

"Onda sam njemu napisao da bi nastavak naše saradnje bile samo dve varijante: da se kandidujem za predsednika, a on da me podrži, ili da se on kandiduje i da ga ja podržim, s tim što onda sa pravom očekujem da se vratim na funkciju predsednika SNS-a i da mi poveri mandat kao predsedniku SNS-a za sastav nove Vlade", rekao je Nikolić.

Dodao je da još nije dobio konkretan odgovor od Vučića, izuzev ovog što predstavlja "nastavak petogodišnje kampanje protiv njega od pojedinih članova SNS-a".

"Mislim da možemo da se dogovorimo, ali pretpostavljam da je Aleksandar Vučić odlučio da se ne dogovorimo", rekao je Nikolić.

Opipavanje pulsa

Politički analitičar i doktorant na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Boban Stojanović ocenjuje da je očigledno da SNS u potpunosti stoji iza kandidature Aleksandra Vučića.

"Mislim da je sada kasno za bilo kakvo odustajanje. Sa druge strane deluje da je Tomislav Nikolić ishitreno reagovao sa najavom kandidature. Moguće da je to opipavanje pulsa kako u stranci tako i u širem biračkom telu. Ali očigledno je da je stranka ipak pokazala jedinstvo usmereno prema aktuelnom srpskom premijeru", kaže Stojanović.

Aktivisti SNS-a pružaju podršku Vučiću, Sava centar, Beograd
Aktivisti SNS-a pružaju podršku Vučiću, Sava centar, Beograd


Stojanović navodi da u ovom trenutku ne bi trebalo tvrditi da je rascep unutar partije naprednjaka, koji su na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima sa svojim koalicionim partnerima i listom "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje" osvojili 48,25 odsto glasova, neizbežan.

Podseća da je Nikolić nakon izbora za predsednika Srbije 2012. godine podneo ostavku na mesto predsednika SNS, partije koju je osnovao 2008. godine, kada je zajedno sa Vučićem okrenuo leđa njihovom skoro pa dvodecnijskom političkom mentoru, desnom ekstremisti, Vojislavu Šešelju.

"On pet godina nije u stranci, nema kontakt sa opštinskim odborima, čak ni sa Predsedništvom partije, a kao što smo sada videli u sukobu je i sa većinom ministara u Vučićevoj vladi. Okolnosti su potpuno drugačije nego u vreme kada je cepao Šešeljevu Srpsku radikalnu stranku", kaže Stojanović.

"Uvek lepo o predsedniku"

Aleksandar Vučić u petak nije želeo da komentariše medijske navode o Nikolićevoj eventualnoj kandidaturi.

Na konferenciji za novinare sa kancelarom Austrije Kristijanom Kernuom, koji boravi u poseti Srbiji, Vučić je kazao da neće da se bavi "tračevima i poluistinama", te podvukao da su pred SNS-om veliki izazovi. Ipak je dodao:

"Što se tiče mog ličnog odnosa, od mene ćete uvek čuti dobre i lepe reči o predsedniku i uvek sam spreman da sa njim razgovaram i sarađujem i pre i posle izbora."

Tim rečima je odgovorio na pitanje da li je od Nikolića dobio "pismo sa zahtevima".

Naslovne strane medija u Srbiji nakon najave mogućnosti kandidovanja Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima
Naslovne strane medija u Srbiji nakon najave mogućnosti kandidovanja Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima


Podsetimo, spekulacije o razmimoilaženjima između Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića traju dugo, ali zahvaljujući predstojećim predsedničkim izborima su po prvi put i obelodanjene.

U protekla dva dana, a nakon što se o Nikolićoj mogućoj nameri da se usprotivi volji SNS javno govori, otvorene kritike na njegov račun uputili su mnogi funkcioneri SNS. Prate ih i Vučiću naklonjeni mediji koji su za svega 48 sati potpuno obrnuli pogled na Nikolića, koga sada direktno optužuju da radi za opozicione partije, te da je plaćen i od nekih tajkuna. Ništa od tih optužbi nije potkrepljeno konkretnim dokazima.

"Sve nam to govori da vlast u Srbiji leži u rukama jednog čoveka, kao i da je očigledno da su mediji usmereni na promociju tog jednog čoveka. Ta je naravno Aleksandar Vučić", kaže Boban Stojanović.

Nikolić se tako preko noći pronašao u poziciji satanizovanog, to jest istoj onoj u kojoj su se od kada su naprdnjaci preuzeli vlast u Srbiji 2012. godine predstavnici ranije vlasti, dakle aktuelni opozicionari, deo medija, intelektualaca i javnih ličnosti. Sve to vreme Nikolić tu političku praksu nije osudio, niti se od nje ogradio.

Nikolić inače važi za Rusiji naklonjenijeg političara. Ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu odlikovao je Ordenom Republike Srbije 2013. godine, a sličnim gestom uzvratila je Ruska pravoslavna crkva koja mu je marta prošle godine u Moskvi dodelila nagradu Fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

Na drugoj strani Vučić je, uprkos zabrinjavajućim nedemokratskim trendovima koje je razvio u samoj Srbiji, a pre svega zahvaljujući napretku u dijalogu sa Kosovom i stavu zauzetom prema pitanju izbeglica sa Bliskog istoka i iz Azije, stekao naklonost evropskih partnera. Bio je izložen pritiscima iz Rusije, te direktnom Putinovom uplitanju u formiranje Vlade Srbije nakon prošlogodišnjih vanrednih parlemantarnih izbora.

Sve u svemu, kakav god rasplet bio, efekti rasprave koja se razbuktala u SNS-u pokazuje da je vodeća politička patija u zemlji delom podeljena i po pitanju pravca u kom bi Srbija trebalo da ide. Time i spor na relaciji Nikolić – Vučić nadilazi unutrašnje posledice i signalizira na rizike sa kojima je zemlja suočena u širem kontekstu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG