Dostupni linkovi

Sto Godina Jugoslavije

RSE Specijal

U seriji intervjua Dragan Štavljanin, urednik za vanjsku politiku RSE, traži odgovore na pitanja šta je dovelo do raspada Jugoslavije? Kakvi problemi danas muče države naslednice? Da li su se ratovi devedeseth mogli izbeći? Kakve su lekcije izvučene iz raspada bivše države?

Autor: Dragan Štavljanin​

"Koja je to naj­sa­vrše­nija zem­lja na sve­tu koja ni­ka­ko da se iz tog sa­vr­šen­stva iz­vu­če i stane na svo­je noge?“

To je bila jedna od geografskih zagonetki Borisava Pekića u "Pismima iz tuđine“ krajem 1980-ih.

Reč je o Jugoslaviji - zemlji koja je u međuvremenu nestala, a sada, na stotu godišnjicu njenog osnivanja, mnogi se prisećaju sa nostalgijom "Juge“, u kojoj se živelo, kako veruju, makar bezbrižnije nego u državama naslednicama.

Da li su Jugoslaviju stvarali najbolji a uništili je najgori, te da li je jugoslovenstvo prevaziđeno ili mu narodi na ovim prostorima nisu bili dorasli?

O tome u serijalu Radija Slobodna Evropa "Sto godina Jugoslavije“ govore Stipe Mesić, Raif Dizdarević, Dušan Čkrebić, Dimitrij Rupel, Budimir Lončar, Latinka Perović, Ciril Ribičič, Miljenko Jergović, Ivo Banac, Ljubodrag Dimić, Sergej Flere, Husnija Kamberović i Božidar Jezernik.

Sto godina Jugoslavije čiji duhovi i dalje žive
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

XS
SM
MD
LG