Dostupni linkovi

O mandataru Oreškoviću: Reputacija neupitna, ali što je s političkom moći?


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i mandatar Tihomir Orešković, 23. prosinca 2015.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i mandatar Tihomir Orešković, 23. prosinca 2015.

Reakcije na mandatara Tihomira Oreškovića u hrvatskoj javnosti su podijeljene - dok ga desnica slavi, ljevica je skeptična ili pesimistična.

Sindikati apeliraju da, ako bude potvrđen za premijera, ne zaboravi da je Hrvatska socijalna država, a poslovni ljudi hvale njegove međunarodne reference financijaša.

Uspješan poslovni čovjek, domoljub koji svoje domoljublje pokazuje time što međunarodnu karijeru zamjenjuje napornim poslom hrvatskog premijera, tvrde u HDZ-u i oko njega.

"Što je presudilo kod izbora Oreškovića za mandatara? Pa očito biografija - to je čovjek koji iza sebe ima gospodarsko i financijsko iskustvo veće nego cijela Milanovićeva Vlada", kaže Branko Hrg, predsjednik satelitske Hrvatske seljačke stranke.

Predsjednica lijevih Laburista Nansi Tireli odriče Oreškoviću bilo kakvu političku moć.

"U ovom trenutku bitno je pitanje političke snage, jer on kao premijer ne može gotovo ništa!", ističe Tireli.

Sličnog je stava i politički analitičar Žarko Puhovski.

Drago Kovačević o mandataru Oreškoviću

Božo Petrov, Tihomir Orešković i Tomislav Karamarko
Božo Petrov, Tihomir Orešković i Tomislav Karamarko

Drago Kovačević, analitičar i predratni gradočelnik Knina, koji danas živi u Srbiji, pomno prati hrvatsku političku scenu, ovako objašnjava ulogu koalicije Most u postizbornim pregovorima i razloge što je HDZ za mandatara nove vlade predložio privrednika Oreškovića:

"Zanimljiva je ličnost Tihomir Orešković, tehnokrat, čovek koji je odrastao na Zapadu, u Kanadi. Mislim da ga je HDZ predložio za tu funkciju kako bi eliminisao prigovore o svojoj nekompetenciji. Mislim da je uloga Mosta u celoj priči nešto novo što se dogodilo, a što pokušava da blokira tu dvopartijnost u Hrvatskoj. Na drugoj strani, Most, meni bar lično, deluje kao jedna vrlo čudna organizacija i ove politikantske igre oko te koalicije, koje su deo balkanskog folklora, nisu dobra stvar i ja ne vjerujem u dugotrajnost takve vlade".

Za više pojedinosti kliknite OVDJE.

"Hrvatska će dobiti novi glavni grad, vjerojatno Šibenik, na pola puta između Zagreba i Metkovića, gdje predsjednik Mosta i gradonačelnik Metkovića Božo Petrov misli i dalje stolovati, jer - kad god je ekonomist premijer - onda imamo ili politbiro u pozadini, kao u starom sustavu, ili Vijeće obrane i nacionalne sigurnosti, kao kod Tuđmana koje donosi političke odluke za koje ovaj čovjek nije sposoban jer: a) nema tog iskustva i b) nema nikakvog znanja o tome što se u Hrvatskoj događa", navodi Puhovski.

Ako Orešković i sastavi Vladu i dobije povjerenje Sabora, Puhovski nije uvjeren u dugovječnost njezinog mandata.

"Meni se čini da bilo koja Vlada koja sada bude uspostavljena, a pitanje je hoće li to biti još ova, jer stvari se mogu promijeniti već u ponedjeljak u Saboru, neće trajati dulje od godinu dana, jer u proljeće 2017. dolazi na naplatu golema količina kamata na kredite. Trebat će usvojiti jako, jako štedljivi budžet, i mislim da se to nitko neće usuditi bez ponovljenih izbora", navodi Žarko Puhovski.

Dugogodišnji predsjednik Hrvatskog telekoma, nekadašnji HDZ-ovac i povratnik iz Kanade, Ivica Mudrinić, hvali Oreškovićevu međunarodnu reputaciju.

"Hrvatska ima niski rejting - u 'smeću' smo već godinama, imamo nisku razinu konkurentnosti, visoki dug - to su zadaci za koje je potrebno u što kraćem roku stvoriti kredibilitet, prije svega izvan Hrvatske: kod MMF-a, Svjetske banke, Europske unije. Preko Oreškovića dobivamo kredibilitet u ovim krugovima", konstatira Mudrinić.

Tko je Tihomir Orešković?

Rođen je 1966. u Zagrebu, otišao je u Kanadu sa roditeljima kada je imao godinu i po, tamo je krajem osamdesetih diplomirao kemiju, a zatim i financije.

Ima četvero djece. On je financijaš koji je radio u velikom sustavu, izraelskoj farmaceutskoj kompaniji Teve, proveo je neko vrijeme na čelu Plive, pa mu hrvatske prilike nisu strane. Zbog njegovog tehnokratskog backgrounda sindikati su oprezni.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever pita se - kako će se takav jedan poslovnjak ponašati u uvjetima kada svi zazivaju reforme?

Krešimir Sever
Krešimir Sever

"Budući koalicija oko HDZ-a, a i Most jednako tako zagovaraju neke reforme koje bi mogle biti vrlo bolne po građane, a i po radnike, treba reći da brojke ne smiju doći iznad ljudi, da se ljude ne bi smjelo podređivati brojkama i da građanima bude gore", ocjenjuje Sever.

Aleksandra Dučkić, glavna povjerenica Sindikata energetike, kemije i nemetala u "Plivi" kaže da su u onih dvije godine dok je Orešković bio na čelu kompanije sindikati s njim imali partnerski odnos.

"To je bilo vrijeme kada je 'Pliva' rasla i kada se stvarno čitav tim na čelu sa Tihomirom Oreškovićem trudio iz svih snaga da dopeljaju novi posao u 'Plivu', da se proširi 'Pliva' i tada je 'Pliva' počela rasti", ističe Dučkić.

Profesor sociologije na zagrebačkom Pravnom fakultetu, Duško Sekulić, koji se bavi izučavanjem elita, kaže kako izbor Oreškovića za mandatara "ostavlja dojam da se za premijera postavlja osobu koja će biti tek fasada, a netko drugi će iz pozadine povlačiti konce".

Predsjednica stranke lijevog centra Hrvatske narodne stranke, Vesna Pusić, kazala je kako joj se čini normalan i u redu, ali da će pobjeći u roku od šest mjeseci kada vidi s kakvom je ekipom.

Predsjednik SDP-a i lider lijeve koalicije Hrvatska raste, Zoran Milanović, nije doveo u pitanje osobu i kompetencije Tihomira Oreškovića, ali je doveo u pitanje njegov legitimitet, jer je kazao da je njegov mandat rezultat prevare birača.

Dodajmo i podsjećanje na to što je Orešković rekao o Hrvatskoj u razgovoru za časopis "Banka" u ožujku 2014. godine, kada vjerojatno nije ni sanjao da će postati mandatar za sastav hrvatske Vlade.

Tihomir Orešković
Tihomir Orešković

"Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek imamo klimu koja ne potiče ulaganja. Procedure su zamršene i dugotrajne, regulatorni se okvir prečesto mijenja, a neki u administraciji dopuštaju sebi da vas prebacuju od jednog referenta do drugog. Vlada čini pomake i mijenja okvir razmišljanja i rada, no otpori su veliki. U Hrvatskoj postoji puno potencijala, ali se moramo usmjeriti na konstruktivne promjene, a ne se stalno boriti protiv njih. Svijet se mijenja velikom brzinom i ne možemo raditi isto kao prije 20 ili 30 godina", poručio je tada sadašnji mandatar Orešković.

I doista, on je bio veliko iznenađenje za hrvatsku javnost. Iako je Most sve vrijeme, prije i nakon izbora, inzistirao na nestranačkom stručnom mandataru, dugo vremena nakon izbora je dobar dio javnosti bio uvjeren da će mandatarom postati netko od stranačkih čelnika - bilo šef HDZ-a Tomislav Karamarko, bilo šef socijaldemokrata i dosadašnji premijer Zoran Milanović, bilo prvi čovjek Mosta Božo Petrov, oko kojeg su se čak u jednoj fazi pregovora i složili socijaldemokrati i Most.

Pa se onda tražilo nestranačkog eksperta ovdje u Hrvatskoj, bilo među nekadašnjim stranačkim političarima koji su sada izvanstranački poput osječkog gradonačelnika Ivice Vrkića, bilo među menadžerima srednje generacije iz velikih hrvatskih kompanija, bilo među bivšim političarima koji su se u međuvremenu pokazali kao dobri menadžeri poput dugogodišnjeg šefa Hrvatskog telekoma Ivice Mudrinića.

Orešković, doista, nikome nije padao na pamet, dok u srijedu negdje oko jedan ili dva poslijepodne zagrebački Večernji list nije izišao s njegovim imenom.

HDZ je razmišljao o njemu kao o mogućem ministru financija, ali to se saznalo tek naknadno.

XS
SM
MD
LG