Vučić o odlasku u Brisel odlučuje 'nakon konsultacija' sa 'Otvorenim Balkanom'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na samitu Otvoreni Balkan, Makedonija, jun 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 20. juna da će odluku o odlasku na predstojeći Samit lidera Evropske unije 23. juna u Briselu, doneti nakon kunsultacija sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom, kao i Vladom Srbije.

"Sačekaćemo, sutra ćemo napraviti konsultacije u okviru 'Otvorenog Balkana' sa Ramom i Kovačevskim, onda ću napraviti konsultacije sa članovima Vlade Srbije i onda ćemo doneti odluku da li ćemo ići u Brisel i koju ćemo poziciju da imamo", rekao je Vučić.

Čelnici šest zemalja Zapadnog Balkana pozvani u Brisel na prvi dan Samita lidera EU, koji će se održati 23. i 24. juna.

"Jako me zanima kako će ovo u četvrtak izgledati, jer na osnovu toga moći ćemo da zaključimo kakva će biti arhitekrura Evrope, možda najvažniji i najzanimljiviji dan u poslednjih 10 godina na evropskom nivou. Nakon toga moći ćemo da vidimo šta je ono što nam sledi i gde je naše mesto, ne potcenjujući i ne precenjujući ni nas ni njih", rekao je Vučić.

Pročitajte i ovo: Bez otvaranja novog klastera za Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji 

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je 14. juna za javni servis RTS da klaster 3 neće biti otvoren u junu iako je spreman, jer Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Klaster 3, čije otvaranje Srbija očekuje u evrointegracijama, obuhvata, između ostalog, reforme u informacionim tehnologijama, medijima, poreskom sistemu, ekonomskoj i monetarnoj politici.

Srbija je pregovore o članstvu u EU započela u januaru 2014. godine da bi 2021. prihvatila novu metodologiju Evropske komisije po kojoj su poglavlja grupisana u šest tematskih celina ili klastera. Prvi klaster otvorila je 14. decembra 2021. Reč je o klasteru 4 o zelenoj agendi i održivoj povezanosti.

Otvaranjem tog klastera, Srbija je otvorila 22 poglavlja u pristupnim pregovorima.

Pročitajte i ovo: Evropski savet poziva na hitan 'opipljiv napredak' na Zapadnom Balkanu

U Deklaraciji potpisanoj na tom samitu potvrđuje se da su evrointegracije "zajednički strateški interes i izbor", a EU je naglasila da će "dodatno intenzivirati angažman" kako bi region doživeo transformaciju – političku, ekonomsku i društvenu.

Nije naveden rok do kojeg bi države zapadnobalkanske šestorke trebalo da uđu u Evropsku uniju.