Potreba za novim ličnostima ili kozmetičke promene

Kosovski premijer Hashim Thaci

Posle skoro pet meseci od najave, rekonstruisana je Vlada Kosova, koja je dovela do zamene šestorice ministara i formiranja novog ministarstva za evropske integracije.

U procesu rekonstrukcije su zamenjena po tri ministra iz Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova.

“Novi ministri su Edita Tahiri, minisar javne uprave, Bajram Rexhepi unutrašnjih poslova, Bujar Bukoshi zdravlja, Haki demolli, pravosuđa, Blerant Staviljeci, poljoprivrede, Ljutfi Haziri, kulture, omladine i sporta i Besim Beqaj evropskih integracija”, objavio je premijer Kosova Hashim Thaçi.

Oni su zamenili Arsima Bajramija, Zenuna Pajazitija, Aljuša Gašija, Nekibe Kelmendi, Idriza Vehapija i Valtona Beqirija.

Premijer Tači je ocenio da su promene u vladinom kabinetu izraz potrebe za novim energijama i ličnostima.

Sa druge strane opozicione partije su skeptične da će promene u vladi doneti pozitivne rezultate u vladavini. Prema predstavnicima opozicije nisu smenjeni oni ministri za koje je bilo najviše sumnje da su zloupotrebili sredstava iz budžeta i smatraju da je ovakva odluka premijera u suštini kupovina vremena.

Šef Parlamentarne grupe Alijanse Novo Kosovo, Ibrahim Makolli je ocenio da se radi o kozmetičkim promenama.

“Mislim da treba da se menja mentalitet i koncept vladavine, jer ako se nastavi ovaj mentalitet - promene su zarad promena i meni izgledaju samo kozmetičke”, kaže Makoll.

Slične stavove iznose i predstavnici drugih opozicionih partija, dok politički analitičar Belul Beqaj kaže da su u vladi ostali oni koji je trebalo da odu sa funkcija.

“Moj komentar je jako skroman. Mislim da su ostali oni koji je trebalo da idu”, objašnjava Beqaj.