Vlada ponovo podnosi amandmane za Specijalni sud

Zgrada Vlade Kosova

Vlada Kosova će ponovo proslediti Skupštini ustavne amandmane za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine, saopstio je u ponedeljak premijer Isa Mustafa. To se dešava posle neuspelog pokušaja da Skupština izglasa amandmane 26. juna. Pored zahteva međunarodne zajednice da se rasvetle navodi iz izveštaja Dika Martija o trgovini organa srpskih civila od strane bivših pripadnika OVK-a, premijer Mustafa se angažuje i oko toga da se rasvetle slučajevi posleratnih ubistava na Kosovu.

Premijer Kosova Isa Mustafa ponovio je da će Vlada po drugi put procesuirati Skupštini ustavne amandmane i izrazio uverenje da će Kosovo ispunti ovu međunarodnu obavezu.

Ističući da su poslanici 26. juna glasali “po svojoj vojli”, on je u ponedeljak pozvao poslanike da prevaziđu sebe i izglasaju formiranje Specijalnog suda, o čemu će se narednih dana raspravljati u Skupštini.

“Danas, isti prijatelji koji su nam pomogli da postignemo slobodu za kojom smo težili vekovina, ohrabruju nas da se suočimo sa teškim činima koje su možda počinili neki pojedinci, i da dokažemo da smo dostojanstveni i sposobni da uspostavimo pravdu, bez obzira koliko ona može biti bolna za svakog od nas. Kosovo treba biti i jeste sposobno da izgradi pravičnu državu i da uspostavi pravdu”, kazao je premijer u ponedeljak, nakon memorativne akademije u Ljodji kod Peći

Demokratski savez Kosova na čijem je čelu kosovski premijer već duže vreme zahteva da Specijalni sud, pored navoda iz izveštaja Dika Martija, tretira i posleratna ubistva na Kosovu, a kada su žrtve u većini slučajeva bili zvaničnici ili članovi Demokratskog saveza. Mustafa je u ponedeljak rekao da je rasvetljavanje njihove sudbine kosovski dug žrtvama.

“Osim zahteva da se rasvetle slučajevi oko kojih se angažuje međunarodna zajednica, dužni smo da rasvetlimo i ona politička, posleratna ubistva, to dugujemo žrtvama, borcima, to dugujemo Kosovu”, kazao je on.

Ponovnom glasanju o ustavnim amandmanima protivi se kosovska opozicija, koja se inače protivi i Specijalnom sudu. Međutim, izglasavanje amandmana ipak zavisi od pojedinih poslanika vladajuće Demokratske partije Kosova Hašima Tačija koji se protive Specijalnom sudu i koji su 26. juna glasali protiv.

Analitičari tako nešto smatraju političkom taktikom, i veruju da će na kraju većina poslanika Demokratske partije ipak glasati za.

Imer Muškoljaj smatra da institucije trebaju ostaviti po strani političke kalkulacije i glasati za interes zemlje.

“Nepotrebno je da se dešavaju ovakve političke ili partijske igre koje idu u nečiji interes. Radi se o igri ali, i oni znaju da na kraju će morati da izglasaju Specijalni sud”, kaže Muškoljaj.