Ustavni sud BiH ukinuo zakon kojim RS osniva Agenciju za lijekove mimo državne

Zgrada Ustavnog suda BiH u Sarajevu

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) ukinuo je 2. decembra Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske (RS) .

Sporni zakon je predviđao osnivanje entitetske Agencije za lijekove, čime bi se uzurpirale državne ingerencije. Ustavni sud BiH je odlučivao po zahtjevu Šefika Džaferovića, bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prema Ustavu BiH, nadležnosti sa državnog nivoa se ne mogu prebacivati na entitetski.

Državni Zakon o lijekovima može se mijenjati isključivo u Parlamentu BiH.

"U Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni. Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, entiteti su dužni da poštuju odluke institucija Bosne i Hercegovine", navodi se u odluci 2. decembra.

Ustavni sud BiH je 6. jula ovaj zakon privremeno stavio van snage, do donošenja glavne odluke.

Ova pravosudna institucija je u maju ove godine ukinula i pojedine odredbe o 'vraćanju prenesenih nadležnosti' sa BiH na RS.

Državno Tužilaštvo zatražilo je tada da se dostave informacije o slučaju Zakona o lijekovima RS kako bi se utvrdilo postoji li osnov za pokretanje krivičnog postupka u slučaku kršenja Ustava BiH.

Prema zaključcima Skupština RS od 10. decembra prošle godine, Vlada RS je trebalo da u roku od šest mjeseci uputi parlamentu na razmatranje još neke zakone kojima se neustavno preuzimaju ingerencije države.

Radi se o zakonima o porezu na dodanu vrijednost, o akcizama, o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, kao i zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti. Međutim, Parlament RS je zaključcima u junu odlučio odgoditi aktivnosti na vraćanju nadležnosti za šest mjeseci.

BiH od 2009. godine ima Agenciju za lijekove na državnom nivou.

Pročitajte i ovo: OHR poručio da je Ustavni sud BiH 'spriječio štetu' koju bi nanio Zakon o lijekovima RS

Ustavni sud BiH odbio je na današnjoj sjednici, 2. decembra, zahtjeve Željka Komšića i Šefika Džaferovića, po apelaciji koju su podnijeli kao članovi Predsjedništva BiH, da privremeno obustavi primjenu dijelova Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Pročitajte i ovo: Ustavni sud BiH odbio privremeno suspendirati Izborni zakon