Dostupni linkovi

Republika Srpska ne odustaje od entitetske Agencije za lijekove


Skupština RS je u oktobru prošle godine usvojila Zakon o lijekovima kojim je predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, a propisuje da Vlada Republike Srpske u određenom roku imenuje direktora i druga tijela Agencije
Skupština RS je u oktobru prošle godine usvojila Zakon o lijekovima kojim je predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, a propisuje da Vlada Republike Srpske u određenom roku imenuje direktora i druga tijela Agencije

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske (RS) stupiće na snagu 28.juna, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS u subotu, 25.juna.

Zakonom se predviđa osnivanje Agencije za lijekove RS, što je u suprotnosti sa Ustavom BiH koji ne predviđa mogućnost vraćanja nadležnosti sa države na entitet.

Skupština RS je u oktobru prošle godine usvojila Zakon o lijekovima, a u decembru je zakon objavljen u Službenom glasniku RS. Od tog trenutka počelo je da ističe šest mjeseci za njegovu primjenu.

"Zakonom je predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, a propisuje da Vlada Republike Srpske u određenom roku imenuje direktora i druga tijela Agencije, što Vlada Republike Srpske će poštovati", navodi se u odgovoru za RSE na upit da li će biti formirana Agencija za lijekove RS.

Na američkoj listi sankcija se od 6.juna zbog spornog Zakona o lijekovima nalazi ministar zdravlja i socijalne zaštite entiteta Republika Srpska Alen Šeranić.

Agencija za lijekove BiH je uspostavljena 2009.godine.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je na Twitteru 23.juna objavio da Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine mora nastaviti raditi u skladu sa zakonom.

Schmidt se tog dana u Banjaluci sastao sa direktorom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandrom Zolakom i njegovim saradnicima.

Poručio je da svi izazovi sa kojima se suočava agencija predstavljaju izazove za dobrobit svih građana BiH.

Niz pokušaja prijenosa nadležnosti sa BiH na RS, kao i prijetnje otcjepljenjem u Republici Srpskoj su počele nakon što je bivši visoki predstavnik, Valentin Incko u julu 2021. godine proglasio negiranje genocida krivičnim djelom.

Nakon toga su političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija.

Sjedinjene Države i EU smatraju da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o prenosu državnih nadležnosti na ovaj entitet predstavlja neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka BiH.

XS
SM
MD
LG