U iznenadnoj posjeti Harkivu njemačka ministrica obećala Ukrajini još oružja

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u Harkivu 10. januar 2023.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock iznenada je posjetila istočni ukrajinski grad Harkiv u blizini ruske granice, te je obećala više oružja, kao i "konkretne ponude" za pomoć Ukrajini pri pridruživanju Evropskoj uniji.

U izjavi uoči sastanka s ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom u utorak, Baerbock je izrazila solidarnost Njemačke sa Ukrajincima koji žive kroz rusku invaziju i teške zimske uvjete.

"Ovaj grad je simbol apsolutnog ludila ruskog agresorskog rata u Ukrajini i beskrajne patnje s kojom se ljudi, posebno ovdje na istoku zemlje, svakodnevno suočavaju", rekla je Baerbock 10. januara.

Pročitajte i ovo: Koje novo oružje Zapad šalje u Ukrajinu pred godišnjicu invazije, a koje ne?

Nakon što je Njemačka prošle sedmice obećala da će Ukrajini poslati borbena vozila Marder kao dio pojačane vojne podrške, Baerbock je obećala više oružja, ne navodeći o kojem se oružju radi.

"U Harkivu možemo vidjeti hrabrost, otpornost i stoga nadu za život u miru", rekla je Baerbock na konferenciji za novinare nakon dolaska.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Kuleba je ponovio dugogodišnji poziv Ukrajine za tenkovima i rekao da ne sumnja da će Berlin na kraju dati Kijevu željene tenkove Leopard 2.

“Mislim da i njemačka vlada negdje duboko u duši shvaća da će ova odluka biti odobrena i da će tenkovi biti dati Ukrajini”, rekao je.

Kuleba je dodao da odugovlačenje po tom pitanju košta života, ali i zahvalio njemačkoj kolegici na dosadašnjoj pomoći.

Baerbock je također rekla da je važno ne izgubiti iz vida mjesto Ukrajine u Evropi i njenu želju da se pridruži EU.

"Mi kao vlada želimo dati vrlo konkretne ponude Ukrajini kako bi napredovala u jačanju vladavine prava, nezavisnih institucija i borbi protiv korupcije, kao i u usklađivanju sa standardima EU", rekla je njemačka ministrica.

Rekla je i da će Njemačka dati 20 milijuna eura za deminiranje i još 20 miliona eura za povećanje pristupa Ukrajine internetskim terminalima Starlink.

U nizu najava s početka januara, neki od glavnih saveznika Ukrajine na Zapadu obećali su da će poslati napredna oklopna borbena vozila kao pomoć Kijevu za borbu protiv ruske invazije.

Izvor: Reuters