Dostupni linkovi

Koje novo oružje Zapad šalje u Ukrajinu pred godišnjicu invazije, a koje ne?


Oklopno borbeno vozilo Marder, njemačke proizvodnje nalazi se u vojnoj bazi Rukla u Litvaniji. (arhivska fotografija)
Oklopno borbeno vozilo Marder, njemačke proizvodnje nalazi se u vojnoj bazi Rukla u Litvaniji. (arhivska fotografija)

U nizu najava s početka januara, neki od glavnih saveznika Ukrajine na Zapadu obećali su da će poslati napredna oklopna borbena vozila kao pomoć Kijevu za borbu protiv ruske invazije.

Sjedinjene Države i Njemačka rekli su da će Kijevu dostaviti novo moćno oružje: 50 borbenih vozila M2 Bradley iz Washingtona i 40 pješadijskih borbenih vozila Marder iz Berlina.

Najava od 5. januara uslijedila je dan nakon što je Francuska objavila sličnu namjeru da pošalje novo oružje AMX-10 RC borbena oklopna vozila, što je očigledan znak daljeg širenja vojne pomoći sa Zapada za Ukrajinu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Washington je otkrio detalje posljednjeg paketa vojne pomoći 6. januara najavivši dopremanje oklopnih vozila Bradley. Iako predstavljaju značajno pojačanje vojne pomoći, vozila Bradley nisu na vrhu liste želja Kijeva, na kojoj se nalaze borbeni tenkovi kao što je američki M1 Abrams ili njemački Leopard.

"Nema racionalnog razloga zašto Ukrajina još nije dobila tenkove sa Zapada", rekao je Zelenski u video obraćanju 4. januara.

Američki oklopni transporter Bradley u arsenalu vojske SAD je od 1980-ih.
Američki oklopni transporter Bradley u arsenalu vojske SAD je od 1980-ih.

Nova pomoć u vojnoj opremi je najavljena kako se najveći sukob na teritoriji Evrope od Drugog svjetskog rata približava prvoj godišnjici, 24. februara.

Intenzivne borbe se nastavljaju u istočnim i zapadnim regijama dok Moskva raketama i dronovima redovno napada civilnu infrastrukturu, izazivajući nestanke struje, grijanja i vode širom zemlje.

Ukrajinski zvaničnici su upozoravali na mogućnost da Moskva planira veliku ofanzivu u narednim sedmicama.

Ali, šta tačno Zapad šalje Ukrajini trenutno i jesu li pješadijska borbena vozila korak bliže ka davanju teške artiljerije koju Kijev želi?

Ubice tenkova

Bradely oklopno vozilo je bilo u pogonu američke vojske od 1980-ih. Ovo oklopno vozilo je uništilo više neprijateljskih tenkova u borbama u Iraku nego tenk Abrams, navodi Military-today.com.

"Brad NIJE tenk", napisao je penzionisani američki general-pukovnik Mark Hertling na Twitteru, "ali može biti i ubica tenkova i prevoz za trupe".

Bradley vozila mogu da pruže "podršku i u ofanzivnim i defanzivnim operacijama, dajući dovoljno vatrene snage i zaštite na ratištu dok Ukrajina nastavlja da brani svoju teritoriju", rekao je 5. januara portparol Pentagona brigadni general Pat Ryder.

Njemački Marder takođe se smatra efikasnim protivtenkovskim oružjem, prema navodima stručnjaka, kao podrška protivtenkovskom raketnom sistemu MILAN, sa topom kalibra 20 milimetara.

Francuska vozila, koja se ponekad klasifikuju kao "laki tenk", veoma su pokretna vozila na točkovima, a ne gusjenicama, sa topom kalibra 105 milimetara na kupoli.

Hertling opisuje francuski AMX-10 RC kao "ubicu tenkova" dodajući da je "odličan komad u arsenalu". Ovo vozilo se često opisuje i kao "lovac" na tenkove.

"Takođe, nije zahtjevan za održanje, ima veliku kilometražu, lak je za podršku i izvrstan za kretanje po bilo kojoj vrsti terena", dodao je.

Zapad je već poslao desetine milijardi dolara oružja i vojne opreme u Ukrajinu čak i prije invazije 24. februara.

VIDEO: U bitkama za istočni grad Bahmut, Ukrajinci gađaju ruske trupe sa artiljerijom iz sovjetske ere, pod imenom Akacija, koordinišući, kako kažu, preciznost gađanja putem višestrukih dronova za ciljanje.

Tokom ljeta, Washington koji je sam poslao 20 milijardi američkih dolara vrijednu opremu od početka invazije, napravio je iskorak u naoružavanju kada je Ukrajini poslao sofisticirani artiljerijski sistem dugog dometa, HIMARS. Uveliko se vjeruje da je HIMARS sistem odigrao odlučujuću ulogu u ukrajinskoj kontraofanzivi u Harkivu i Hersonu.

'Ovde je bio pakao': Efekti američkih raketnih sistema HIMARS u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Ipak, Ukrajina traži više, uključujući tešku tenkovsku artiljeriju koja se može ravnopravno suprotstaviti ruskim tenkovima koji su imali značajnu ulogu u akcijama od početka invazije. Tegleći konj ruske pješadije odavno je oklopno vozili BMP-3.

Prije invazije, arsenal ukrajinskih oklopnih vozila je brojao 6.500 tenkova prema zvaničnim izjavama, plus dodatnih 7.000 borbenih vozila. Velika većina je bila ostarjela vojna oprema iz sovjetske ere u sumnjivom stanju.

Ukrajina je u posljednjih deset mjeseci takođe dobila od Češke i Poljske više od 230 tenkova iz sovjetske ere.

Francuska oklopna vozila AMX-10 RC, koja se ponekad klasifikuju kao "laki tenk", vrlo su mobilna vozila, s točkovima, a ne gusjenicama, izrađena oko topa kalibra 105 milimetara postavljenog na kupolu. (Arhivska fotografija)
Francuska oklopna vozila AMX-10 RC, koja se ponekad klasifikuju kao "laki tenk", vrlo su mobilna vozila, s točkovima, a ne gusjenicama, izrađena oko topa kalibra 105 milimetara postavljenog na kupolu. (Arhivska fotografija)

Ukrajinska vojska tvrdi da je uništila više od 3.000 ruskih tenkova. Nezavisna holandska istraživačka grupa, Oryx, koja vodi evidenciju o dokumentovanim incidentima ruske vojne opreme izbačene iz upotrebe, navodi broj od 1.600 tenkova.

Osim direktnog suočavanja s tom prijetnjom, stručnjaci kažu da će zapadna pješadijska borbena vozila dati ukrajinskim kopnenim snagama relativno sigurnu i brzu mobilnost. Vozila su namijenjena da pješadiji omoguće da drži korak i podržava napade teških tenkova.

Nova oprema, mada ne odgovara na zahtijeve Kijeva za tenkovima, mogla bi da utre put takvom potezu u budućnosti dajući ukrajinskoj vojsci sredstva potrebna za podršku tenkovskih jedinica i njihovo efikasnije raspoređivanje.

'Vrijeme tabua je prošlo'

Uprkos jasnog povećanja vojne pomoći Zapad se dalje suzdržava da isporuči teške tenkove koje Kijev traži. Kijev takođe traži napredne borbene avione poput američkih F-16.

"Razočaravajući signali iz Njemačke u ovom trenutku kada Ukrajini trebaju Leopardi i Mardersi", napisao je u septembru na Twitteru ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba, prije nego što je stigla pošiljka Mardersa. "Nema nijednog racionalnog argumenta zašto se ne može dostaviti ovo oružje, samo apstraktni strahovi i izgovori. Čega se to Berlin plaši, a Kijev ne?"

U objavi na Facebooku nakon najave dostavljanja oklopnih vozila Bradley i Marders, Kuleba je pozdravio napredak ali, čini se, nastavio i da postavlja pitanje slanja tenkova.

"Vrijeme tabua oružja je prošlo", napisao je. "Ulazimo u odlučujuću fazu. Može da postoji samo jedan cilj: Pobjeda Ukrajine."

Tokom posjete Zelenskog Washingtonu u decembru, predsjednik SAD Joe Biden je izrazio strahove da bi davanje naprednih tenkova i oružja dugog dometa moglo da razbije jedinstvo NATO saveza u podršci Ukrajini.

"Oni ne žele da uđu u rat sa Rusijom", rekao je Biden o NATO članicama. Velika Britanija, koja je bila među najdarežljivijom članicama NATO saveza takođe se povukla po pitanju tenkova.

Njemačka ministarka odbrane Christine Lambrecht u septembru je govorila u sličnom tonu.

"Postigli smo dogovor među partnerima da Njemačka neće raditi samostalno", rekla je Lambrecht.

Tokom posjeta Zelenskog Washingtonu u decembru, američki predsjednik Joe Biden izrazio je bojazan da bi slanje naprednih tenkova i dalekometnog oružja moglo razbiti jedinstvo NATO saveza u podršci Ukrajini.
Tokom posjeta Zelenskog Washingtonu u decembru, američki predsjednik Joe Biden izrazio je bojazan da bi slanje naprednih tenkova i dalekometnog oružja moglo razbiti jedinstvo NATO saveza u podršci Ukrajini.

Međutim, njemačka ministarka inostranih poslova Analena Baerbock u septembru je nagovijestila fleksibilniji pristup.

"Treba da donesemo zajedničku odluku… Ali odlučujuća faza u Ukrajini se dešava upravo sada i ne mislim da je to odluka koja se treba predugo odlagati", rekla je za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pored toga, zvaničnici Ministarstva odbrane SAD su rekli da Ukrajina već ima dovoljno tenkova. Nadalje, Abrams je mašina kojom je teško upravljati i održavati je.

"Mislim da je to pitanje održivosti", rekao je urednik za pitanja odbrane magazina The Economist, Shashank Joshi u intervjuu za televiziju France24.

"Novi tenkovi koriste jako mnogo goriva, Abramsi su naročito žedni za gorivom", dodao je. "Održavanje iziskuje mnogo napora, dok je potražnja velika za rezervnim dijelovima… Tako da SAD u svojom procjenama brine o praktičnim razlozima."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG