Lučki ukrajinski grad Mariupolj pod kontinuiranim napadom

Stambena zgrada za koju su mještani rekli da je oštećena nedavnim granatiranjem u Mariupolju, Ukrajina, 26. februar 2022.

Lučki ukrajinski grad Mariupolj i u četvrtak, 3. marta, je pod kontinuiranim napadom Rusije, piše BBC.

Gradonačelnik Vadym Boichenko oglasio se videoporukom u kojoj je naveo da granatiranje ne prestaje.

"Ne možemo ni ranjene skloniti s ulica jer granatiranje ne prestaje", naveo je Boichenko.

Rusko ministarstvo odbrane pozvalo je civile da napuste grad takozvanim zelenim koridorom.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane prethodno je saopćilo da su ruske snage i dalje "neuspješne" u pravcima u kojima napreduju i da Marijupolj ostaje u ukrajinskim rukama.

Pročitajte i ovo: Ukrajinci tvrde da je oslobođena cijela kijevska regija, evakuisano 4.200 ljudi na istoku zemlje

Mariupolj, koji je bio izložen intenzivnom granatiranju, smatra se važnom strateškom tačkom za Ruse jer bi udružio njihove snage na jugu i istoku.

Prema Ministarstvu odbrane, ruske snage su nastavile sa napadom na oblasti u blizini glavnog grada Kijeva - Višgorod, Fastiv i Obuhov - sa više ruskih terenskih kampova primijećeno i u drugim oblastima.

Dodaje se da su ruski padobranci primjećeni u regionu Crnog mora zajedno sa raketnim čamcima koji su se kretali u pravcu južnog lučkog grada Odese.

U saopćenju se takođe upozoravaju korisnici interneta da ne dijele „informacije o granatiranju u realnom vremenu“ jer bi to „moglo biti od interesa za ruske snage da dodatno prilagode sljedeći neprijateljski hitac“.

Prema obavještajnim podacima Velike Britanije, gradove Harkiv, Mariupolj i Černihiv još uvijek kontroliraju Ukrajinci "unatoč teškom ruskom granatiranju".

"Neke ruske snage ušle su u grad Herson, ali vojna situacija ostaje nejasna", navedeno je u četvrtak.

Kada je riječ o ruskom konvoju prema Kijevu, Velika Britanija navodi da su ruske snage usporene upornim ukrajinskim otporom i mehaničkim kvarovima.

"Kolona je postigla mali napredak u više od tri dana", kazali su dužnosnici britanske obavještajne službe, prenosi DW.

Pročitajte i ovo: Lough: Putin se ponaša kao car

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy, u video obraćanju 3. marta, pozvao je Ukrajince da nastave s otporom.

"Ovdje neće imati mira", rekao je Zelenskiy, opisujući ruske trupe kao "zbunjenu djecu koja su iskorištena" i pozivajući ih da idu kući.

Zelenskiy je obećao da će Ukrajina biti obnovljena, a Rusija primorana na odštetu.

"Čak ako i uništite sve naše ukrajinske katedrale i crkve, nećete uništiti našu vjeru u ljude, Ukrajinu i Boga. Obnovit ćemo svaku kuću, svaku ulicu, svaki grad. U potpunosti ćete nam vratiti za ono što ste učinili protiv naše države, protiv svakog našeg Ukrajinca", poručio je ukrajinski predsjednik.

Pročitajte i ovo: Njemačka želi istragu o kršenju ljudskih prava u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio ratno stanje u zemlji i naredio opću mobilizaciju.

Milion osoba izbjeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije, saopćili su Ujedinjeni narodi (UN) u četvrtak, 3. marta, upozoravajući da će milioni dodatno napustiti zemlju ukoliko rat ne završi.