Gostoprimstvo za ukrajinske sportiste na Kosovu

Navijači Ukrajine i Kosova tokom utakmice u malom fudbalu između selekcije Kosova i Ukrajine. Priština, 09. novembar 2022.

"Veoma smo zahvalni na podršci koju Kosovo daje Ukrajini... čak i ako je ta podrška samo na rečima", rekao je Sergey Malyshko. "Grad u kome sam živeo uništili su ruski vojnici. Zemlja je uništena, ali mnoge porodice se vraćaju", rekao je on.

Dvadesetosmogodišnji Malyshko je ukrajinski reprezentativac u futsalu.

Sergej Malyshko, igrač ukrajinske futsal reprezentacije, rekao je za RSE da sportskim utakmicama doprinosi svojoj zemlji koja se suočava sa ruskom invazijom.

Zajedno sa svojom ekipom učestvovao je na utakmici malog fudbala koja je održana prošle srede uveče u Hali sportova u Prištini.

Igrači su dočekani dugim aplauzom stotina ljubitelja sporta sa Kosova. Na panou podignutom u sali pisalo je "Slava Ukrajini", na ukrajinskom i albanskom i "Kosovo stoji uz vas" na engleskom i albanskom jeziku.

Navijači su imali ukrajinske zastave i transparente podrške Kijevu.

Ukrajina je od kraja februara pod okupacijom ruske vojske.

Ne postoje tačne brojke poginulih, ali se veruje da je reč o stotinama hiljada. Preko sedam miliona Ukrajinaca raseljeno je van granica svoje zemlje, a milioni su interno raseljena lica.

Sergey Malyshko tokom meča protiv reprezentacije Kosova, koja je poražena od ukrajinskog tima.

Pre nego što je izbio rat Malyshko je živeo u gradu Harkivu, na severoistoku Ukrajine, a zatim se preselio u zapadni grad Lviv. U futsal utakmici koja se odigrala u Prištini, ukrajinski tim je pobedio selekciju Kosova rezultatom 5:2.

Malyshko je rekao da su ovakve pobede motivacija za igrače, ali i za borce na frontu.

"Želim da se zahvalim vojnicima Ukrajine za borbu koju vode za zaštitu građana i što su omogućili nama i mnogim drugim ljudima da radimo i borimo se na različite načine. Čak i ovaj meč, ova utakmica... za mene je doprinos mojoj zemlji", rekao je.

Reprezentacija Ukrajine u futsalu i ukrajinski novinari u skloništu na Kosovu poziraju posle utakmice protiv Kosova.

Prema njegovim rečima, pripreme za utakmicu u zemlji u ratu nisu nimalo lake.

"Na zapadu Lviva uspevamo da vežbamo u klubu samo dok ne bude uzbune za opasnost i moramo da se zatvorimo. Trenutno sam sportista... ali ako me pozovu da se borim i branim svoju zemlju, ići ću i neću se nigde sakriti", rekao je Malyshko.

Oleksander Kosenko je trener ukrajinske reprezentacije u futsalu. Govoreći za Radio Slobodna Evropa, rekao je da je prijatno iznenađen gostoprimstvom koje je dobio na Kosovu i hrabrošću koju su izrazili ljudi koje je sreo.

Oleksander Kosenko, trener ukrajinske futsal reprezentacije.

Muškarcima u Ukrajini, starim između 18 i 60 godina, nije dozvoljeno da napuštaju zemlju tokom rata. Kosenko je rekao da reprezentacija u futsalu dobija dozvolu od Ministarstva sporta Ukrajine da putuje van zemlje na utakmice.

"Dozvole dobijamo na kratak period i imamo obavezu da se vratimo u Ukrajinu", rekao je Kosenko.

Među gledaocima utakmice bila je i novinarka iz Ukrajine, koja se sklonila na Kosovu.

"Kosovo nam je postalo kao drugi dom", rekla je novinarka Oksana Chykanchy, koja na Kosovu živi oko tri meseca.

Novinarka Oksana Chykanchy koja se sklonila na Kosovu navija za reprezentaciju Ukrajine na utakmici 9. novembra u Prištini.

I Kosovo se pridružilo sankcijama koje je Zapad preduzeo protiv Rusije, zbog invazije na Ukrajinu.

Reprezentacija Ukrajine u futsalu je pobedom na Kosovu učvrstila poziciju u takmičenju za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2024. godine.