Poverenica: Udžbenici u Srbji u kojima se negira jezik manjina krše zakon

Učenici pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, Novi Pazar, decembar 2016.

Prema mišljenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Srbije, Ministarstvo prosvete je prekršilo zakon o diskriminaciji jer je odobrilo udžbenik u kojem se negira postojanje jezika pojedinih nacionalnih manjina, saopštilo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 22. marta.

Bošnjačko nacionalno vijeće je na svom sajtu objavilo mišljenje i preporuku poverenice Brankice Janković. Poverenica je reagovala na pritužbu Bošnjačkog nacionalnog vijeća zbog sadržaja tri udžbenika za srpski jezik za osmi razred osnovne škole.

U udžbenicima se pod slovenskim jezicima u južnoslovenskoj grupi navode slovenački, makedonski, bugarski i srpski uz koji je stavljena fusnota - "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski/bošnjački i crnogorski".

Poverenica je, navodi BNV, preporučila Ministarstvu prosvete da preduzme zakonske mere kako bi se izmenio sporni sadržaj. Dodaje se i da nije moguća žalba na mišljenje i preporuku poverenice.

Prošle godine je Bošnjačko nacionalno vijeće, zajedno sa Hrvatskim nacionalnim vijećem u Srbiji, podnelo zahtev Ministarstvu prosvete da povuče udžbenike koji, prema njihovoj oceni, osporavaju postojanje hrvatskog, bosanskog i crnogorskog jezika.

I institucija Zaštitnika građana Srbije utvrdila je u januaru 2022. da su u udžbeniku povređena prava nacionalnih manjina Hrvata, Bošnjaka i Crnogoraca, jer se negira postojanje njihovih jezika. Ministarstvu je tada preporučeno da se udžbenik povuče iz upotrebe do početka sledeće školske godine.

Pročitajte i ovo: Pozivi na povlačenje udžbenika u Srbiji koji osporavaju hrvatski i bosanski