Dostupni linkovi

Zaštitnik građana za povlačenje udžbenika u Srbiji koji osporava jezike manjina


Učenici pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, Novi Pazar, decembar 2016.
Učenici pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, Novi Pazar, decembar 2016.

Zaštitnik građana u Srbiji je utvrdio da su u udžbeniku za srpski jezik za osmi razred osnovne škole povređena prava pripadnika nacionalnih manjina Hrvata, Bošnjaka i Crnogoraca jer se negira postojanje njihovih jezika.

Zaštitnik građana, koji štiti i unapređuje poštovanje sloboda i prava, je u svom Mišljenju izneo preporuku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da povuče udžbenik iz upotrebe do početka sledeće školske godine.

Mišljenje Zaštitnika građana objavilo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) koje je tražilo izjašnjavanje ombudsmana.

„Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća javnost da je Republika Srbija, još 2005. godine, ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima u kojoj je jasno naznačeno da je bosanski jezik maternji jezik Bošnjaka“, saopštilo je BNV.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odobrilo je izdavanje udžbenika za srpski jezik u kojem je u definiciji južnoslovenskih jezika navedeno da se Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci koriste srpskim jezikom, ali da ga nazivaju hrvatskim, bosanskim i crnogorskim.

Zaštitnik građana je naveo da se dva od ovih jezika – hrvatski i bosanski, koriste u zvaničnoj službenoj upotrebi jezika i pisma u Srbiji, ali i da se izvučavaju u vidu posebnih predmeta Jezik nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture, dok se u određeniim osnovnim i srednjim školama na ovim jezicima organizuje i celokupna nastava.

„Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je prilikom ocene rukopisa udžbenika morao da uzme u obzir da način na koji je Odbor za standardizaciju srpskog jezika definisao podelu južnoslovenskih jezika može za posledicu imati povredu prava pripadnika nacionalnih manjina i dovođenje priznatih jezika nacionalnih manjina u Republici Srbiji u neravnopravan položaj“, piše u Mišljenju Zaštitnika građana.

Hrvatsko nacionalno veće (HNV) i Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u Srbiji su prošle godine podneli zahteve Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da povuče pojedine udžbenike, koji po njihovom mišljenju, osporavaju postojanje hrvatskog, bosanskog i crnogorskog jezika.

Prema poslednjem popisu stanovništva u Srbiji, iz 2011. godine, Hrvati čine oko 0,81 odsto populacije, a Bošnjaci preko dva odsto populacije.

XS
SM
MD
LG