U Londonu skup podrške Džulijanu Asanžu

Grčki političar Janis Varufakis, kreatorka Vivijen Vestvud, urednik Vikiliksa Kristin Hrafnson, Asanžov otac Džon Šipton i muzičar Rodžer Voters na protestu u Londonu

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas u Londonu u znak protesta protiv eventualnog izručenja u SAD osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža koji se nalazi u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Demonstranti, koji su nosili transparente "Nemojte izručiti Asanža", "Novinarstvo nije zločin", okupili su se ispred ambasade Australije, čiji je Asanž državljanin.

Medju okupljenima su bile i poznate ličnosti, bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis, član kultne grupe "Pink flojd" Rodžer Voters i modna kreatorka Vivijen Vestvud.

Asanž je 11. aprila 2019. izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava s ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osudjen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, preti mu višedecenijska kazna zatvora.

Osnivač Vikiliksa je dobio podršku organizacije Reporteri bez granica (RSF) koji su pokrenuli peticiju sa do sada oko 40.000 potpisa.