Dostupni linkovi

The Guardian: Trump ponudio pomilovanje Assangeu, Bijela kuća negira


Osnivač WikiLeaksa Julian Assange pri napuštanju suda u Londonu u januaru 2020.
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange pri napuštanju suda u Londonu u januaru 2020.

Američki predsjednik Donald Trump ponudio je osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu pomilovanje ukoliko Assange kaže kako Rusija nije bila uključena u hakiranje emailova Demokratske stranke, rečeno je sudu u Londonu, piše britanski The Guardian.

Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham negirala je tu tvrdnju, prenosi Reuters.

"Predsjednik jedva i da poznaje Dana Rohrabachera, osim što je bivši kongresmen. Nikada nije razgovarao sa njim o toj temi, ili gotovo o bilo kojoj temi. To je potpuna izmišljotina i potpuna laž", rekla je Grisham.

Kao dokaz ponude pomilovanja, Assangeov advokat Edward Fitzgerald pozvao se na posjetu bivšeg američkog kongresmena Dana Rohrabackera koji je u avgustu 2017. posjetio Assangea u vrijeme kada je osnivač WikiLeaksa bio u ambasadi Ekvadora.

U izjavi, prenosi The Guardian, druge odvjetnice Jennifer Robinson navodi se da je prema instrukcijama predsjednika, kongresmen ponudio Assangeu pomilovanje ili neki drugi izlaz ako kaže da Rusija nema ništa sa hakiranjem Demokratske stranje.

Assange se u sudnici u kojoj su iznesene tvrdnje o navodnoj mogućnosti pomilovanja, pojavio putem videolinka iz zatvora, dok su advokati raspravljali o načinu vođenja njegovog suđenja koje počinje sljedeće sedmice, prenosi Reuters.

Niz email poruka na štetu Demokratske stranke i tadašnje predsjedničke kampanje Hillary Clinton hakirani su prije no što ih je 2016. objavio WikiLeaks.

Wikileaks je tri dana pred konvenciju Demokratske stranke u Filadelfiji, objavio više od 20.000 piratskih govornih poruka sa naloga sedam zvaničnika demokrata, iz kojih se vidi nepovjerenje i prezir vrha stranke prema bivšem rivalu Hillary Clinton u trci za predsjedničku nominaciju Berniju Sandersu (Bernie).

Američka obavještajna agencija saopštila je krajem 2016. godine da su otkrili pojedince povezane sa ruskom vladom a koji su omogućili na hiljade hakovanih e-mailova Demokratskog nacionalnog komiteta, šefa izbornog štaba Hillary Clinton, te one koje je objavio WikiLeaks.

Vanredni zahtjev podnesen je sudu u Westministeru sedam dana prije početka pravne borbe Juliana Assangea kojom pokušava da blokira pokušaj izručenja Sjedinjenim Državama.

Assange se nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh uoči ročišta o izručenju koje počinje ovog mjeseca.

Sud u Britaniji ga je u septembru prošle godine osudio na 50 sedmica zatvora zbog kršenja uslova kaucije dok je bio u egzilu u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Sjedinjene Države ga terete po 18 tačaka optužnice – od kojih 17 na osnovu Akta o špijunaži - zbog namjere da se domogne i objavi povjerljive diplomatske i vojne dokumente.

Ako bude u SAD osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, prijeti mu zatvorska kazna i do 175 godina zatvora.

Assange je 11. aprila prošle godine izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

Nakon što je uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu, osnivač WikiLeaksa proglašen je krivim na sudu za prekršaje zbog kršenja uslova kaucije, nepojavljivanja na sudu 2012. godine.

XS
SM
MD
LG