Šefica britanske diplomatije u Sarajevu

Šefica britanske diplomatije Elizabeth Mary Truss

Šefica britanske diplomatije Elizabeth Mary Truss u srijedu navečer, 25.maja, stigla je u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

"Članovi Predsjedništva BiH će se u četvrtak susresti sa ministricom vanjskih poslova Velike Britanije", navodi se u odgovoru za RSE.

Istovremeno, iz Ministarstva vanjskih poslova BIH je za RSE potvrđeno da će se šefica britanske diplomatije razgovarati i sa ministricom vanjskih poslova BiH, Biserom Turković.

Nakon susreta je predviđena i konferencija za novinare.

U srijedu, 25.maja, je u Sarajevu boravio i specijalni izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuart Peach koji se susreo sa predsjedavajućim Vijeća ministara BIH Zoranom Tegeltijom.

Pročitajte i ovo: Tegeltija britanskom izaslaniku kazao da su sankcije za dužnosnike BiH nepotrebne

Velika Britanija je 11. aprila 2022. objavila da je sankcionisala člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsjednicu tog bh. entiteta Željku Cvijanović zbog, kako je opisala, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Britanska ministrica vanjskih poslova tom prilikom je saopštila kako se, radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, nada da će britanske sankcije podstaći i druge države da primjene slične restriktivne mjere.

Sjedinjene Države su 5. januara 2022. donijele proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, inače lider vladajuće partije u RS-u, Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Željka Cvijanović je njegova najbliža saradnica i član najužeg stranačkog rukovodstva.

Britanski premijer Boris Johnson imenovao je 2. decembra 2021. Stuarta Peacha za posebnog izaslanika za Zapadni Balkan.

"U Bosni i Hercegovini sir Stuart će biti podrška radu međunarodnog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji i dalje ima punu potporu Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Srbije i Kosova, on će surađivati s našim partnerima na podršci dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije", saopštila je tada britanska vlada.