Tihić ekskluzivno za RSE: SDP još uvijek funkcioniše kao opozicija

Sulejman Tihić

Prvi put, u doduše mladoj bosanskohercegovačkoj parlamentarnoj demokratiji, stranka u vlasti glasala je protiv jednog od najznačajnijih zakona u državi - onom koji reguliše finansiranje državnih institucija. Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić ovakav postupak obrazlaže stavom da BiH ne može normalno funkcionisati sa predloženim budžetom, ali i činjenicom da njegova partija, iako na vlasti, nije učestvavala u kreiranju fiskalnog okvira.

Priča o budžetu ozbiljno je uzdrmala koaliciju između Tihićeve SDA i Lagumdžijinog SDP-a. Prijeti se „izbacivanjem“ iz vlasti samo par mjeseci nakon što je ta ista vlast formirana. Kako će BiH funkcionisati sa minimalnim budžetom, šta su razlozi krize među koalicionim partnerima, te ima li nade da se situacija ipak može izgladiti - samo su neka od pitanja na koja je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa odgovarao predsjednik SDA Sulejman Tihić.

RSE: Gospodine Tihiću, neubičajeno je da jedna partija koja je u vlasti glasa protiv nečega. Vjerujem da je to i za sve ostale u BiH neubičajeno.

Tihić: Sigurno je da je neubičajeno da stranka parlamentarne većine glasa protiv tako važnog dokumenta kao što je budžet, ali isto tako je neubičajeno da se bez ikakvih konsultacija sa takvom strankom usvoji fiskalni okvir tako što se budžet BiH, posljednji budžet, koji je 2010. godine iznosio milijardu i 28 miliona, smanji na 950 miliona i zamrzne naredne tri godine, a dozvoli rast budžeta entiteta, iako je u tom vremenu od 2010. do 2012. formirano 15 novih institucija. U ovoj godini imamo dodatne troškove - oranizacija lokalnih izbora, priprema popisa stanovništva, penzija vojnika, granični prelazi itd. Umjesto da se taj budžet poveća fiskalnim okvirom, on je smanjen za 78 miliona i zamrznut naredne tri godine. To je sve urađeno a da SDA uopće nije znala, a kamoli konsultovana.

RSE: Kako je bilo moguće da se to desi da ne znate, da ne učestvujete u radu na stvaranju fiskalnog okvira kao jedna od stranaka učesnica u vlasti?

Neubičajeno jeste da smo mi glasali protiv budžeta, ali je još veći apsurd da se sve ovo uradi uz potpuno ignorisanje SDA.

Tihić: Fiskalni okvir je nakon amandmana najvažniji dokument koji se usvaja, i on se usvaja za tri godine. SDA ni na koji način nije učestvovala, nije čak znala za sjednicu Fiskalnog vijeća. Vlada Federacije nikada nije razmatrala taj fiskalni okvir da bi ga usvojila, tako da to pitanje treba postaviti onima koji su takav dogovor pravili bez učešća predstavnika SDA. Čak ni naš zamjenik ministra nije učestvovao. Zatim, neubičajeno je da mi kao dio parlamentarne većine budemo preglasani prvo na Vijeću ministara, nijedan naš amandman nije usvojen, da budemo preglasani na Predsjedništvu - presjedavajući Izetbegović je predložio jedan broj amandmana i svi njegovi amandmani bivaju odbijeni. Preglasani smo na Zastupničkom domu - svi su naši amandmani odbijeni. SDP je glasao protiv naših amandmana, a glasao je za amandmane Kalabića, SNSD-a itd. I na Domu naroda su nas preglasali. Prema tome, neubičajeno jeste da smo mi glasali protiv budžeta, ali je još veći apsurd da se sve ovo uradi uz potpuno ignorisanje SDA. Čak imam osjećaj da je to namjerno urađeno jer su znali na koji ćemo način mi reagovati, da imaju povoda da nas izbace iz vlasti.

Država na prvom mjestu

RSE: Postoji li kriza između SDA i SDP-a, da ne pričam o ovoj koja je vidljiva?

Tihić: U odnosu između stranaka bilo koje koalicije uvijek postoje određeni problemi, pa i između nas i SDP-a. Vi ste vidjeli kad je bilo pitanje Zakon o unutrašnjim poslovima, da su se tu pojavile razlike. Pojavljuju se još određeni, uobičajeni, manji ili veći problemi kad su u pitanju neka kadrovska rješenja jer SDP je želio i želi da ide u korjenite kadrovske promjene, da se po političkoj liniji popunjavaju ne samo direktori nego i izvršni direktori i pomoćnici izvršnih direktora i šefovi poslovnica i svega drugoga, što se negativno održava na rad javnih preduzeća i određenih ustanova kad se ide u takve zahvate, pogotovo ako se na ta mjesta dovedu ljudi koji nisu iz tih firmi i koji ne znaju dovoljno taj posao, koji nisu dovoljno kompetentni. Ali to su neke razlike koje smo u hodu manje ili više uspješno rješavali.

RSE: Hoće li ova kriza oko budžeta moći da se prevaziđe kao te o kojima govorite?

Tihić: Što se tiče SDA, nama je uvijek na prvom mjestu država BiH i smatramo da bi bilo kakvo izbacivanje SDA iz vlasti bilo štetno za ukupne političke odnose, bilo bi štetno za BiH i njene građane jer bi to izazvalo određene turbulencije, potrese na političkoj sceni. Normalno da mi nećemo dozvoliti da nas neko na pravdi Boga izbaci iz vlasti kad znamo da smo radili i radimo odgovorno i čestito. Oni koji se time budu bavili i koji pokušaju to, na sebe preuzimaju odgovornost zbog toga što mi nećemo raditi onaj posao za koji smo izabarani nego ćemo boriti oni da nas izbace, mi da to spriječimo itd.

Zgrada Parlamenta BiH


RSE: Govorite stalno „da nas izbace“. Kako je moguće da se izbaci jedna partija koja je svojevoljno ušla u koaliciju i svojevoljno ušla u vlast? Nema političke logike govoriti o izbacivanju, mada je to stalan termin koji ne upotrebljavate samo vi nego i ostale stranke.

Tihić: Baš takav jedan grubi termin upotrebljavaju SNSD, SDS i SDP – kao da su oni nešto veliko, nešto važno, a nas mogu da izbace, da nas šutnu jednostavno. Ne može niko izbaciti SDA. Mi nismo ušli u vlast zato što je to htio Dodik, ili što je to htio Lagumdžija. Mi smo ušli u vlast zato što smo dobili podršku građana, dobili smo sedam mandata i druga smo stranka po veličini. I dobili smo člana Predsjedništva. Isto kao što mi iz SDA ne možemo birati koga će Srbi izabrati. Mi moramo da uvažavamo legitimnu volju srpskog naroda i razgovaramo i sa Dodikom i sa Bosićem. Tako isto i oni moraju uvažavati volju bošnjačkog naroda koji je, između ostalog, izabrao SDA i SDP, tako oko tog izbacivanja i sa te tačke gledišta nije se ni do sada u političkoj praksi tako radilo i ponašalo. Šta bi SDA uradila u prošlom mandatu kad smo bili u koaliciji sa Strankom za BiH? Koliko su puta oni glasali drugačije od nas, pa nama ni na kraj pameti nije bilo da ih izbacujemo iz vlasti. Ili šta bismo mi trebali da uradimo za 250 veta što su iz RS prošle godine uloženi u Parlamentu BiH? Jesmo li ih trebali naglavačke izbaciti iz Parlamenta? Nismo ni pomišljali na to.

Pozivam SDP da nastavimo raditi zajedno

RSE: Da li se danas ono o čemu se govorilo kada je napravljena koalicija prelama na sve ove odnose - govorilo se da je koalicija SDA i SDP potpuno neprirodna, da nemaju dodirnih tačaka i da neće moći da funkcionišu?

Tihić: Ja sam u SDA bio jedan od prvih koji se zalagao za koaliciju sa SDP-om. O tome sam razmišljao i 2006. godine, ali nakon izbora 2010. godine, kad su tako građani odlučili, ja sam se opredijelio za to, kao i velika većina u SDA. Ne mislim ja da je to neprirodna koalicija. Mislim da je tu stvar ljudi, stvar odnosa, stvar odgovornosti spram posla, odgovornosti spram države. SDP je dugo godina bio u opoziciji i njima je, djelujući u opoziciji, uvijek bio prioritet stranački interes. I nikako da se oslobode toga. Nikako da shvate da državni interes mora biti na prvom mjestu. Oni još funkcionišu kao stranka u opoziciji, da ne kažem kao stranka iz onoga ranijega sistema, gdje nastoje da se sve odluke, koje treba da donose institucije vlasti, javna preduzeća, uprave itd., donose u centrali SDP-a. U tome je velika razlika između nas i njih.

RSE: Mislite da će se to promijeniti? Ukoliko se ne promijeni, kako ćete funkcionisati?

Tihić: Ja sve računam da je to neka vrsta prilagođavanja, navikavanja iz one opozicije ne mjesto pozicije, jedna nepotrebna želja da se kontroliše sve, da se utiče na sve. Pa imamo tamo ljude koje smo poslali i koji trebaju da odgovaraju za to.

RSE: Čini se da ćete ovu krizu koja je evidentna između SDA i SDP-a rješavati vi i gospodin Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a. Da li ste već razgovarali?

Mislim da bi raskid koalicije sa SDP-om bio u korist naših protivnika, u korist onih protivnika koji negiraju BiH i put BiH ka članstvu u EU i NATO.

Tihić: Mi smo prošle sedmice smo imali razgovor. I gospodin Komšić, gospodin Izetbegović, Lagumdžija i ja razgovarali smo u Predsjedništvu. Ja sam tad rekao da smo mi sve ono što smo se dogovorili i proveli. Međutim, „sve ono što vi radite a da nas uopće ne pitate, pogotovo ako je to štetno, to stvara probleme. To je šteta za opći interes, za državu BiH, a onda remeti i naše odnose.“ Tako su isto krenuli sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, tako je i sa fiskalnim okvirom – na svoju ruku, bez ikakvih konsultacija. SDA može biti i jeste jedan odgovoran partner. Ja ostajem kod svega što sam god potpisao - od aprilskog paketa, butmirskog, prudskog procesa. Pitajte druge lidere da li oni ostaju kod toga što su potpisali. A ja mislim da bi raskid koalicije sa SDP-om bio u korist naših protivnika, u korist onih protivnika koji negiraju BiH i put BiH ka članstvu u EU i NATO. I bio bi možda u korist nekih stranačkih interesa, ali sigurno u korist BiH ne bi bio. I zbog toga pozivam SDP da nastavimo raditi zajedno, bez obzira na sve ove razlike, i da se trudimo da te razlike prevazilazimo.

RSE: Stiče se dojam da inače u BiH šest političkih lidera, među kojima ste i vi, odlučuje o svemu i da se nekako sve izvuklo iz institucija sistema. Smatrate li da je to dobro i da li bi se ti razgovori ipak trebali vratiti Parlamentu, Vijeću ministara, Predsjedništvu i svim institucijama koje BiH ima?

Tihić: Mislim da nije dobro - i da u nekim polurazvijenim demokratijama, kakva je BiH, stranački lideri imaju još uvijek tu moć. Što se nas tiče, tih sastanaka treba da bude manje i treba da budu po onim najvažanijim političkim pitanjima, kao što su ustav, nekakva važna politička pitanja koja ne možemo riješiti u Parlamentu, državna i vojna imovina itd. I mislim kako vrijeme bude odmicalo, da će biti sve manje potrebe za takvim vrstama susreta.