Tepić: Predvodiću listu opozicije na izborima u Srbiji

Marinika Tepić u Jagodini, 26. april 2021.

Potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da je postignut dogovor da ona bude nosilac liste na parlamentarnim izborima u Srbiji sa partnerima iz Demokratske stranke (DS), Narodne stranke (NS), Pokreta slobodnih građana (PSG), Pokreta za preokret (PZP) i sinidikatima.

"Snažno vjerujem da možemo da pobijedimo i na izborima za Beograd i na predsjedničkim, sa dobrim izazivačem Vučiću i osobom koja nas može dovesti do drugog kruga, ali i da na parlamentarnim izborima sa 'superlistom' stranaka i nestranačkih istaknutih ličnosti možemo da osvojimo toliko mandata da onemogućimo Vučića i Srpsku naprednu stranku (SNS) da imaju svojih sigurnih 126 poslanika", rekla je Tepić za list Nova od 25. novembra, prenosi agencija Beta.

Pročitajte i ovo: Most: Ima li Vučić protivkandidata?

Kako je navela, lično misli da bi potpredsjednik NS Zdravko Ponoš bio "sjajan kandidat" za predsjednika države "jer bi mogao da simbolizuje jedinstvo najvećeg broja građana; i ima potencijal da uđe u drugi krug sa Vučićem i tada pobijedi".

"U skladu sa dogovorom, listu za naš glavni grad predvodiće nestranačka ličnost, osoba koja je dostojna te uloge žile kucavice, Beograđana i cijele države", navela je Tepić.

Izbori zakazani za 3. april

Redovni predsjednički i beogradski, kao i vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, biće održani 3. aprila 2022. godine, pri čemu će izbori za predsjednika Srbije biti raspisani 2. marta.

Ovo je zaključeno 29. oktobra kada je potpisan Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora u Srbiji u okviru Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca.

Pročitajte i ovo: Potpisan sporazum o unapređenju izbornih uslova u Srbiji

Sporazum su potpisali predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Dveri, Dosta je bilo, Srpske radikalne stranke, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Demokratske stranke Srbije, Zavetnika i Zdrave Srbije.

Prema ovom sporazumu, šest od 23 člana stalnog sastava Republičke izborne komisije će izabrati parlament Srbije na predlog opozicije - pri čemu će tri člana predložiti one stranke koje su učestvovale u dijalogu bez stranog posredovanja, dok će preostale članove predložiti stranke koje su učestvovale u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

Izvor: BETA