Dostupni linkovi

Potpisan sporazum o unapređenju izbornih uslova u Srbiji


Dačić: Postignut pomak u poboljšanju izbornih uslova.
Dačić: Postignut pomak u poboljšanju izbornih uslova.

Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora u Srbiji u okviru Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca, potpisan je u petak 29. oktobra, u Skupštini Srbije u Beogradu.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je novinarima da je ovim sporazumom postignut značajan pomak u smislu poboljšanja izbornih uslova, kao i da se sporazumom ne dira dogovor koji je postignut sa evroparlamentarcima, kao što je formiranje privremenog tela za kontrolu medija i proširenje Republičke izborne komisije (RIK).

Sporazum su potpisali predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Dveri, Dosta je bilo, Srpske radikalne stranke, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Demokratske stranke Srbije, Zavetnika i Zdrave Srbije.

Dokumentom je predviđeno da redovni predsednički i beogradski, kao i vanredni parlamentarni izbori, budu održani 3. aprila, pri čemu će izbori za predsednika Srbije biti raspisani 2. marta 2022. godine.

Sporazum predviđa i da šest od 23 člana stalnog sastava Republičke izborne komisije izabere parlament na predlog opozicije - pri čemu će tri člana predložiti one stranke koje su učestvovale u dijalogu bez stranog posredovanja, dok će preostale članove predložiti stranke koje su učestvovale u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

U oblasti medija, dogovoreno je osnivanje Privremenog nadzornog tela Vlade Srbije, čije će nadležnost, između ostalog biti i praćenje medija i sprovođenje preporuka za privatne emitere sa nacionalnom pokrivenošću.

To telo će imati 12 članova od kojih će šest predložiti Regulatorno tela za elektronske medije (REM), a preostale, predsednik parlamenta posle konsultacija sa opozicionim strankama.

Po tri člana će predložiti stranke koje su odbile strano posredovanje, odnosno one koje su učestvovale u dijalogu pod pokroviteljstvom EP.

Polovinom septembra, deo opozicionih stranaka u Srbiji napustio je dijalog vlasti i opozicije koji se održavao uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta.

Nakon prve runde sastanka pregovore su napustile Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret.

Evropski zastupnici su krajem aprila ove godine, izrazili su žaljenje što Ivica Dačić vodi odvojene konsultacije sa političkim strankama koje ne žele medijaciju Evropskog parlamenta.

"Žalimo zbog ovakvog stava, ali podvlačimo da je međustranački dijalog dobrovoljan proces i zasnovan na posvećenosti, volji i sposobnosti učesnika da postignu konsenzus u cilju poboljšanja političke klime uoči sledećih izbora", naveli su u saopštenju koje su potpisali zastupnici koji u ime Evropskog Parlamenta učestvuju u radu na međustranačkom dijalogu u Srbiji.

XS
SM
MD
LG