UNHCR poziva susjede Afganistana da otvore granice za građane te zemlje

Ljudi sa svojim stvarima žure da prođu u Pakistan na granici s Afganistanom u Spin Boldaku 25. septembra 2021.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice poziva susjede Afganistana da otvore svoje granice za Afganistance koji žele pobjeći iz ratom razorene zemlje - čak i ako nemaju dokumentaciju.

Kopnene granice Afganistana s Pakistanom i Iranom trenutno su otvorene "skoro isključivo" za Afganistance sa potrebnim pasošima i vizama, dok su granice Tadžikistana i Uzbekistana "potpuno zatvorene" za njih, rekao je Visoki komesar UN-a za izbjeglice (UNHCR) u izjavi 1. decembra.

UNHCR je „duboko zabrinut zbog povećanog rizika sa kojima se suočavaju Afganistanci koji žele da pobjegnu“ u tri susjedne države, jer situacija u njihovoj zemlji „nastavlja da se pogoršava“ nakon što su talibani u augustu preuzeli vlast.

Pročitajte i ovo: Afganistan: Talibani zabranili emitiranje serija sa ženskim likovima

Agencija je izvijestila o ograničenjima u obrazovanju djevojčica, kretanju žena i mogućnostima da rade, ciljanju vjerskih i etničkih manjina, kao i zastrašivanju i ubijanju aktivista za ljudska prava, kao prepreke u svakodnevnom životu sa kojima se suočava skoro polovina populacije Afganistana.

Problem su i prepreke vezane za humanitarnu pomoć.

Pročitajte i ovo: Uprkos nedostatku gotovine talibani zabranili strane valute

Kako su deportacije "eskalirale" iz Pakistana, Irana i Tadžikistana nakon preuzimanja vlasti talibana, UNHCR je pozvao vlasti svih zemalja da obustave prisilni povratak Afganistanaca, napominjući da je mnogima od njih možda potrebna izbjeglička zaštita.