Počelo suđenje za ubistvo Khashoggija u Turskoj

Jamal Khashoggi na događaju u Londonu, 29. septembar 2018.

Turski sud počeo je u petak 3. jula suđenje u odsustvu dvojici saradnika saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana kao i za 18 drugih državljana Saudijske Arabije zbog ubistva Jamala Khasoggija, kolumniste Washington posta u oktobru 2018. godine.

Tužilaštvo u Istanbulu navodi u optužnici iz marta da su bivši zamjenik šefa saudijske generalne obavještajne službe Ahmed el Asiri i bivši savjetnik u kraljevskom sudu Saud el Kahtani podstakli "planirano ubistvo sa monstruoznom namjerom".

Pročitajte i ovo: Tužilaštvo u Istanbulu spremilo optužnicu za ubistvo Kašogija

Tužilaštvo traži kaznu doživotnog zatvora za optužene osobe, koje su napustile Tursku te će im se suditi u odsustvu.

Suđenje prati njegova zaručnica Hatice Cengiz koja se nada da će to dovesti do informacija o tome gdje se nalaze Khashoggijevi ostaci.

Pored nje na suđenju je specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija Agnes Callamard, koja je ranije ubistvo kolumniste dovela u direktnu vezu sa saudijskim princom Mohammedom bin Salmanom.

Odvojeno suđenje u Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija odbacila je zahtjeve Turske za izručenjem osumnjičenih. Samo suđenje bit će pomno posmatrano zbog mogućih novih informacija ili dokaza o ubistvu uključujući i to gdje se nalaze Khashoggijevi posmrtni ostaci, piše agencija Associated pres (AP).

Turski tužioci kažu kako su osumnjičeni “od početka postupali u skladu sa odlukom da žrtvu odvedu u Saudijsku Arabiju i ubiju ako ne pristane.”

Rijad je insistirao da su kraljevski sudovi ispravno mjesto za suđenje osumnjičenima, te su sproveli suđenje za 11 osumnjičenih za ubistvo. U decembru prošle godine osudili su pet osoba na smrtne kazne, dok su još tri osobe osuđene zbog prikrivanje zločina dobile kombinovano, zatvorske kazne od 24 godine.

Pročitajte i ovo: Pet osoba osuđeno na smrt za ubistvo Kašogija

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija, Agnes Callamard koja je sprovela istragu o ubistvu, izjavila je ranije da potraga za pravdom ne smije biti prepuštena saudijskom pravosudnom sistemu koji je, kako je navela, "ranjiv na politička uplitanja".

U svom izvještaju američka Centralna obavještajna agencija je zaključila da je prijestolonasljednik, Mohammed bin Salman naredio ubistvo saudijskog novinara, što je mladi princ uporno poricao.

UN-ova specijalna izvjestiteljica Callamard također je u svom izvještaju navela da postoje "vjerodostojni dokazi" o umiješanosti saudijskog princa Salmana u ubistvo novinara.

"Dokazi prikupljeni tokom moje misije u Turskoj pokazali su da je gospodin Khashoggi bio žrtva brutalnog i unaprijed planiranog ubistva, kojeg su isplanirali i izvršili zvaničnici Saudijske Arabije", rekla je Callamard u saopštenju nakon završene istrage u februaru prošle godine.

Pročitajte i ovo: Ko je Mohammed bin Salman?

U intervjuu za američki TV kanal CBS, u septembru prošle godine bin Salman je rekao da kao lider preuzima "punu odgovornost" za ubistvo saudijskog novinara.

Ubistvo u oktobru 2018.

Jamal Khashoggi, koji je bio stanovnik Sjedinjenih Država i državljanin Saudijske Arabije, ušao je u konzulat svoje zemlje u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine kako bi preuzeo dokumente za vjenčanje. Iz njega nikada nije izašao. Turski zvaničnici smatraju da je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno iz objekta.

Tim od 15 saudijskih agenata doletio je u Tursku kako bi se susreli sa njim u konzulatu. Tim je uključivao doktora za forenziku, obavještajne i sigurnosne službenike, te pojedince koji su radili u uredu prijestolonasljednika.

Pročitajte i ovo: Godinu dana od ubistva Kašogija

Khashoggi je bio kritičar princa bin Salmana i prije ubistva pisao je kolumne za Washington Post.

Događaj iz oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu izazvao je oštre kritike iz svijeta i narušio odnose Ankare i Rijada, kao i međunarodni ugled princa Bin Salmana.