Srđa Popović novi predsjednik opštine Budva

Budva

Nakon što su dva pređašnja predsjednika Opštine Budva iz redova DPS-a završila kao optuženi i osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja i kriminalno udruživanje, Budva je oko ponoći dobila novog predsjednika Opštine - predsjednika lokalnog DPS-a Srđu Popovića. Njegovu prednost nad kandidatom opozicije Veselinom Markovićem iz SNP-a obezbijedili su doskorašnji opozicionari, bivši odbornici Pozitivne Crne Gore.
Za kandidata DPS-a nisu, međutim, glasali koalicioni partneri te partije, a odbačen je predlog SDP-a da se skrati mandat skupštine i raspišu prijevremeni izbori zbog narušenog legitimiteta lokalnih vlasti nakon najnovijeg hapšenja gradskih funkcionera.

Predsjednik Budvanskog DPS, predsjendik odborničkog kluba te partije i poslanik u parlamentu Crne Gore Srđa Popovic izabran je za novog predsjednika opštine Budva zahvaljujući podršci tri bivša opoziciona odbornika Pozitivne Crne Gore koji su nakon izlaska iz te partije svojim mandatima omogućavali većinu za najvažnijih odluka DPS-a poslednjih godinu dana. U prvoj izjavi nakon izbora za predsjednika Opštine, Popović je obećao realizaciju više godina iščekivanih projekata.

"Treba raditi, zasukati rukave. Očekuje ns težalk period sa dosta problema, imamo nelikvidnost budžeta, a ono što je moj prioritet je da se uspsotavi redovna isplata plata, a moj prioritet svih prioriteta je otvaranje građanskog biroa, centra za djecu sa posebnim potrebama, akva parka".

Kandidaturu Popovića nisu podržali koalicioni partneri DPS - liberali i Socijaldemokratska partija. Radovan Radulović iz SDP-a kaže da odbornici te partije nisu glasali ni za jednog od dva ponuđena kandidata jer DPS nije prihvatio njihov predlog da se skrati mandat skupštine i raspišu vanredni izbori.

"Poslednjim događajima, kada je jedan broj opštinskih funkcionera izvršne vlasti lišen slobode zbog sumnji u vršenju teških krivičnih djela. Time je značajno narušio legitimitet postojeće izvršne vlasti. Zato smatramo neophodnim da SO Budva skrati mandat i time omogući raspisivanje prijevremenih izbora", obrazložio je Radulović.

I cjelokupna opozicija smatra da su izbori jedini način izlaska iz političke krize nastale raskolom u vladajućoj koaliciji i najnovjim hapšenjem 13 sadašnjih i bivših opštinskih čelnika. Veselin Marović iz SNP-a ocjenjuje da je aktuelni sastav lokalnog parlamenta ne reprezentuje volju građana izraženoj na poslednjim izborima oktobra 2012. godine, dok Đorđije Vujović iz Demokratskog fronta nove koalicije u budvanskom parlamentu vidi kao rezultat političke korupcije.

"U Budvi nema odborničke većine, ovo je sklepana i kupljena odbornička većina, a jedino rješenje za ovakvu situaciju su fer i demokratski izbori", kaže Vujović.

Predsjednik Skupstine Opštine Boro Lazović međutim očekuje da će se DPS brzo konsolidovati nakon izbora novog predsjednika Opštine, i održati većinu u lokalnom parlametu do redovnih izbora u oktobru 2016.

"Danas je jedan veoma važan dan, koji nijelako pao DPS-u. Svi ovi dani do današnjeg nisu laki dani. Kad se suočavaš sa nečim s čim se nisi nadao, i sto posto bio siguran da se s tim nećeš suočiti. Najlakše je pobjeći sa broda koji tone. Najlakše je skočit, još ko zna da pliva! Skočiš u more i isplivaš, to je lako! Mi ćemo ovaj brod vodito dalje, i ja se nadam veoma brzo uploviti u mirnu luku, onako kako smo i planirali", kaže Lazović.

Višesatna rasprava o izboru novog predsjednika Opštine u kojoj su se čule teške optužbe opozicije o sumnjama u kriminalno udurživanje lokalnih čelnika, o potkupljivanju odbornika i političkoj korupciji imala je na trenutke duhovite momente. Lucija Đurašković iz Demosa je imala primjedbe na to što u biografijama predsjedničkih kandidat nema njihovih programa kojima se Opština Budva želi izvući iz najteže finansijske i političke krize poslednjih godina.

"U biografiji Srđe Popovića čitamo da je predsjednik izviđačkog odreda, šahovskog kluba, strastveni velepčelar i predsjednik lista Pčelarstvo. Pošto je i gospodine Veselin Marković pčelar, što to niste naveli u svojoj biografiji, pa da vidimo ko je bolji pčelar i čije pčele daju više meda.To je veoma važno u našoj situaciji koja je u finansijskom smislu kritična".

Ironičan je bio i odbornik Stevan Džaković iz Pokreta za promjene: "Ja sam vama ponudio da glasam za vašeg kandidata za predsjednika Opštine ukoliko to bude Svetozar Marović. Zašto da nejga ne predložite za predsjednika Opštine, pa brate da znamo sa kim ginemo. Ovako, jedan ga je slušao i završio u zatvoru, drugi ga je slušao i završio u zatvoru, nemojte gospodine Popoviću i vi. Slušajte vaše pčele, to su najvrjednija stvorenja na ovoj planeti".