SAD zabrinute zbog nejednakih uslova na izborima u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja javnosti nakon preliminarnih rezultata izbora 3. aprila u Srbiji

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozdravljaju ishod izbora u Srbiji ali i izražavaju zabrinutost zbog zaključaka posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), saopšteno je iz Stejt departmenta (State department).

"Delimo zabrinutost misije u vezi sa kombinovanim uticajem nejednakog pristupa medijima, neopravdanog pritiska na zaposlene u javnom sektoru, znatne finansijske nejednakosti i zloupotrebe državnih resursa, koje su rezultirale nejednakim uslovima za učesnike", naveo je Stejt department Glasu Amerike.

Dodaje se da su SAD zadovoljne što je više kandidata i partija na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima koji podržavaju pristupanje Srbije Evropskoj uniji (EU) dobilo značajnu podršku.

“Očekujemo da Srbija sa nama bude ujedinjena u snažnoj poruci podrške Ukrajini – protiv rata koji je ruska strana izabrala", saopštio je Stejt department.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Po preliminarnim rezultatima koje je 4. aprila usvojila Republička izborna komisija (RIK), najviše glasova na predsedničkim i parlamentarnim izborima osvojio je predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić i lista koju je predvodio. Takođe, Gradska izborna komisija saopštila je da je SNS osvojio najviše mandata na glasanju za Skupštinu Beograda.

Posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Saveta Evrope i Evropskog parlamenta saopštile su 4. aprila da su izborni proces u Srbiji obeležili nejednaki uslovi za učesnike, pritisci na zaposlene u javnim preduzećima da glasaju za vladajuće partije, da je tokom izbornog dana bilo incidenata i gužvi na mestima za glasanje, kao i da je tajnost glasanja kompromitovana na značajnom broju biračkih pozicija.

Pročitajte i ovo: Dobitnici i gubitnici izbora u Srbiji

Organizacija civilnog društva Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), koja je takođe posmatrala izbore, saopštila je 4. aprila da je tokom izbornog dana bilo fizičkog nasilja, kao i da je na pet odsto biračkih mesta u Srbiji i u Beogradu zabeleženo grubo kršenja izbornih pravila.

CRTA je navela da 18 odsto biračkih mesta nije bilo pripremljeno u skladu sa procedurama i da su najčešće zabeležene nepravilnosti vođenje paralelnih evidencija unutar i oko biračkih mesta, narušavanje tajnosti glasanja, pritisci na birače i kupovina glasova.

Građani Srbije su 3. aprila glasali su na redovnim predsedničkim, vanrednim parlamentarnim i redovnim izborima za odbornike u Skupštini Beograda i još 13 gradova i opština.