Srbija se ponovo nije uskladila sa sankcijama protiv Rusije

EU-IRAQ/

Srbija se još nije uskladila sa odlukom Evropske unije (EU) o produžavanju restriktivnih mera u vezi sa akcijama koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, upozoreno je iz Brisela.

Radi se o odluci od 13. marta kojom se za šest meseci produžavaju sankcije koje se odnose na 171 pojedinca i 65 pravnih lica.

Ovom odlukom su se uskladile sve ostale zemlje Zapadnog Balkana koje su i kandidati za punopravno članstvo: Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, i Bosna i Hercegovina.

početkom marta Srbija se nije usaglasila sa desetim paketom sankcija protiv Rusije

Među ostalim zemljama kandidatima sa ovom odlukom se uskladila Ukrajina ali ne i Moldavija. Ovom odlukom su se uskladile i zemlje članice Evropskog ekonomskog prostora, Island, Lihtenštajn i Norveška.

"Ove zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je", navodi se u saopštenju koje je 30. marta uveče izdao visoki EU predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell).

Srbija je zemlja kandidat za punopravno članstvo sa EU i smatra se liderom u procesu pristupanja. Međutim Srbija se nije uskladila ni sa jednom odlukom o sankcijama protiv Rusije koje je EU uvela zbog agresije na Ukrajinu.

Jedine sankcije koje se odnose na Ukrajinu a sa kojima se Srbija uskladila se tiču restriktivnih mera protiv bivših ukrajinskih političara koje su na snazi od 2014. godine.

Pročitajte i ovo: Srbija se uskladila sa produžavanjem EU sankcija protiv bivših ukrajinskih političara

Ovo je razlog zašto su zastali pristupni pregovori sa Srbijom, koja od decembra 2021. nije otvorila ni jedno poglavlje u pristupnom procesu.

Evropski zvaničnici redovno pozivaju Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

Od zemalja kandidata za punopravno članstvo u EU se očekuje da progresivno usklade njihove politike sa politikama EU.