Opoziciona koalicija 'Srbija protiv nasilja' bez jedinstvenog stava o izlasku na izbore

Članovi koalicije "Srbija protiv nasilja" na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, 11. mart 2024.

Stranke okupljene u koaliciji "Srbija protiv nasilja" nisu na sastanku 19. aprila postigle jedinstven stav o izlasku na izbore u Beogradu.

Za izlazak na izbore, koji su raspisani za 2. jun, glasalo je pet stranaka koalicije, dok su protiv bile četiri.

Najavljeno je da će konačna odluka biti doneta 20. aprila.

Pročitajte i ovo: Brnabić prihvatila zahtev da se lokalni i beogradski izbori održe 2. juna

Za izlazak na izbore izjasnili su se Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije.

Protiv izlaska su Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Srbija Centar i Zajedno, ali je iz Demokratske stranke nakon glasanja najavljeno da će podržati odluku većine.

"Ukoliko većina u koaliciji 'Srbija protiv nasilja' bude za to da se izađe na izbore 2. juna, Demokratska stranka će poštovati tu odluku zbog jedinstva koalicije", navela je u saopštenju ta stranka.

Stranke koje se protive izlasku na izbore kao razlog navode da nije obezbeđen minimalan nivo uslova da izbori budu slobodni i pošteni.

Pročitajte i ovo: Vlast i opozicija u Srbiji bez dogovora i nakon četvrtog sastanka o izbornim uslovima

Beogradski izbori ponovo su raspisani, jer nakon glasanja u decembru 2023. nijedna lista nije osvojila većinu za formiranje vlasti u Beogradu.

Opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA optužile su vladajuću koaliciju predvođenu Srpskom naprednom strankom (SNS) za izbornu krađu.

Na brojne nepravilnosti tokom vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora održanih 17. decembra u Srbiji ukazale su i međunarodne i domaće posmatračke misije.

Vlast je u više navrata negirala da su postojale ozbiljnije izborne neregularnosti.

Evropski parlament je u februaru usvojio rezoluciju kojom se od vlasti u Srbiji traži da omogući međunarodnu istragu o navodnim nepravilnostima, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda.