Dostupni linkovi

Vlast i opozicija u Srbiji bez dogovora i nakon četvrtog sastanka o izbornim uslovima


Sastanak predsednice Skupštine Ane Brnabić sa poslaničkim grupama o unapređenju izbornog procesa i primeni preporuka ODIHR-a, Beograd, 17. april 2024.
Sastanak predsednice Skupštine Ane Brnabić sa poslaničkim grupama o unapređenju izbornog procesa i primeni preporuka ODIHR-a, Beograd, 17. april 2024.

Konsultacije u Skupštini Srbije, održane u Beogradu 17. aprila, između vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova i primeni preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) završene su bez dogovora.

To su medijima nakon sastanka koji je trajao više od pet sati saopštili predstavnici opozicione koalicije Srbija protiv nasilja (SPN).

"Svi su ostali pri svojim stavovima, Srbija protiv nasilja pri našem poslednjem stavu – iznašli smo rešenje, ponudili smo ga juče u formi ustavnog zakona kojim postoji i ustavno-pravni okvir da se lokalni izbori, sa beogradskim, odlože za jesen", rekla je nakon sastanka u izjavi novinarima Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, koja je deo koalicije SPN.

Tepić je dodala da će ta koalicija odluku o izlasku na raspisane beogradske izbore saopštiti u petak, 19. aprila.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je na konferenciji za medije da na sastanku sa opozicijom nije postignut dogovor "zato što se sve ponovo svelo na datume".

"Nismo postigli dogovor zato što se sve ponovo svelo na razgovore o datumima, danas nešto više i o izbornim uslovima, ali konačno, ultimativno je postavljen datum", rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da će beogradski izbori biti održani 2. juna, za kad su prvobitno i raspisani.

Brnabić je najavila da će biti formirana dva radna tela za unapređenje izbornih uslova. Prema njenim rečima, jedno radno telo će se baviti izmenama i dopunima svih relevatnih zakona kojima se primenjuju ODIHR-ove preporuke, a drugo vršnjem uvida, kontrole, nadzora nad biračkim spiskom i, po potrebi, njegovom revizijom.


Brnabić je ranije izjavila da je neustavan i neprihvatljiv zahtev opozicione koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) da se spoji održavanje beogradskih i ostalih lokalnih izbora.

Sastanku, koji je održan iza zatvorenih vrata, prisustvovali su i predstavnici nevladinih organizacija.

Predstavnici opozicione koalicije NADA i Pokreta Ekološki ustanak, koji je deo SPN odbili su da prisustvuju sastanku 17. aprila.

Predstavnici opozicione koalicije Srbija protiv nasilja na sastanku u Skupštini Srbije sa predsednicom parlamenta Anom Brnabić o unapređenju izbornog procesa, Beograd, 17. april 2024.
Predstavnici opozicione koalicije Srbija protiv nasilja na sastanku u Skupštini Srbije sa predsednicom parlamenta Anom Brnabić o unapređenju izbornog procesa, Beograd, 17. april 2024.

Brnabić je nakon prošlonedeljnog sastanka održanog 11. aprila pozvala učesnike dijaloga da dostave predloge kako da se nastavi rad na primeni preporuka ODIHR-a, navodeći da će sve predloge prihvatiti, što su uradili i opozicija i nevladine organizacije.

Opozicija je na prethodnim sastancima iznela tri zahteva – formiranje komisije koja će proveriti birački spisak, otvaranje Radio-televizije Srbije za sve učesnike izbora, kao i održavanje beogradskih i svih lokalnih izbora u istom danu.

Vlast je u načelu prihvatila prva dva zahteva, a treći odbila, nakon čega je opozicija saopštila da ne želi da pregovara o prva dva, dok ne budu prihvaćena sva tri zahteva.

Beogradski izbori ponovo su raspisani, jer nakon glasanja u decembru 2023. nijedna lista nije osvojila većinu za formiranje vlasti u Beogradu.

Nedeljama nakon izbora u Srbiji su se održavali protesti sa kojih se zahtevalo poništavanje izbora i raspisivanje novih po drugačijim uslovima.

Opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA optužile su vladajuću koaliciju predvođenu Srpskom naprednom strankom (SNS) za izbornu krađu.

Na brojne nepravilnosti tokom vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora održanih 17. decembra u Srbiji ukazale su i međunarodne i domaće posmatračke misije.

Vlast je u više navrata negirala da su postojale ozbiljnije izborne neregularnosti.

Evropski parlament je u februaru usvojio rezoluciju kojom se od vlasti u Srbiji traži da omogući međunarodnu istragu o navodnim nepravilnostima, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda.

XS
SM
MD
LG