Direktorka instituta ‘Batut’: Omikron nije ušao u Srbiju

Detalj iz beogradskog javnog prevoza (ilustrativna fotografija)

Direktorka Instituta za javno zdavlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je da novi soj virusa korona – omikron, otkriven u Južnoj Africi, nije ušao u Srbiju.

"Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu, i postoje pretpostavke da može da zaobiđe imunitet. Zato postoji velika predrostrožnost i apeluje se na primenu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju", rekla je Jovanović u nedelju, 28. novembra, za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Omikron, nazvan po grčkom slovu, peti je soj koji je označen da "izativa zabrinutost". Delta soj virusa koji je postao najrasprostranjeniji na svetu je u istoj kategoriji.

Pročitajte i ovo: Svijet u utrci suzbijanja omikrona, novog soja korona virusa

Prema rečima Verice Jovanović, vakcinisanje dece trećom – buster dozom trenutno nije praksa ne samo u Srbiji nego ni u svetu i da tako ostaje do daljeg.

Jovanović je dodala da je u Srbiji mali broj dece vakcinisan, ali da se nastavlja vakcinacija mladih od 12 do 18 godina.

Govoreći o epidemijskoj situaciji u Srbiji, navela je da podaci o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji tog uzrasta, pokazuju da deca mogu da krenu u školu.

"Analizom epidemiološke situacije u ovom trenutku možemo reći da je sasvim dozvoljeno i prihvatljivo pohađanje nastave u školama. Podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta ukazuju da đaci mogu da krenu u školu i ona sutra polaze u školu po klasičnom modelu nastave", navela je Jovanović.

Pročitajte i ovo: Dnevna statistika pandemije

Prema podacima sa zvaničnog sajta Ministarstva zdravlja od 27. novembra, u Srbiji su u poslednja 24 sata preminule 53 osobe od posledica korona virusa, a regisgrovano je 2.211 novoinficiranih.

U bolnicama se od COVID-19 leči 4.561 osoba, od kojih je 212 na respiratorima.